Linkovi

Izložba povodom 200. godišnjice rođenja Abrahama Linkolna


Povodom proslave dvestote godišnjice rođenja 16. američkog predsednika Abrahama Linkolna, Nacionalna galerija umetnosti je otvorila izložbu pod nazivom "Projektovanje Linkolnovog memorijala: Daniel Čester Frenč i Henri Bejkon". Ova postavka će biti otvorena za publiku godinu dana.

"Linkolnov memorijal je svakodnevna inspiracija za američke građane i posetioce iz zemalja širom sveta“, rekao je na početku obraćanja novinarima direktor Nacionalne galerije Erl Pauel.

Instalacija obuhvata metar i osamdeset dva centimetara visoku statuu od gipsa, inače konačnu verziju najpoznatije Linkolnove statue, dela američkog vajara Danijela Čestera Frenča, kao i originalni drveni model samog memorijala koji je projektovao američki arhitekta Henri Bejkon. Komisija za izradu Linkolnovog memorijala izabrala je Frenča po preporuci arhitekte Bejkona.

Frenčove studije Linkolna kroz biografije, fotografije i čuvene maske Leonarda Volka, pružile su osnov za brojne statue ovog državnika. Svaka nova u nizu imala je neku diskretnu korekciju u pozi ili ambijentu da bi sve one konačno evoluirale u nekoliko modela od gipsa. Frenč je za konačnu verziju, Linkolna postavio ne u običnu 19-vekovnu fotelju, već u ceremonijalnu klasičnu stolicu, tradicionalno nošenu ispred sudija u rimsko doba kao simbol moći i jedinstva. Time je Frenč hteo da prenese poruku da predsednik Linkoln ostaje uzor za sva vremena. On je posebnu pažnju posvetio predsednikovim vrlo izražajnim rukama, koristeći otisak sopstvenih šaka kako bi postigao autentičnost položaja prstiju. Bila je potrebna čitava godina da bi se Frenčov dizajn preneo u 28 masivnih mermernih blokova. Potom je statua sastavljena na Nacionalnom molu u Vašingtonu.

Sa druge strane, arhitekta Bejkon je pružio dodatnu simboliku svom projektu dodavši memorijalu 36 stubova za 36 saveznih država, koliko ih je bilo u Linkolnovo doba, uz dva dodatna stuba na samom ulazu, iznad kojih su uklesana imena 36 država i datuma njihovog priključenja uniji. Povrh toga su uklesana imena 48 država koliko ih je bilo u vreme završetka memorijala. Bejkonov plan takodje obuhvata odabrane napise iz čuvenog Linkolnovog govora održanog u Getisburgu i drugog inauguralnog govora, iznad kojih su murali koji ilustruju Proklamaciju o emancipaciji, odnosno oslobođenju američkih robova, i ponovno ujedinjenje države nakon građanskog rata, koje je izradio francuski umetnik Žil Geren. Bejkon je bio veoma posvećen ovom projektu, ukazuje direktor muzeja Erl Pauel, stotinama puta dolazeći u Vašington da nagleda svaki detalj sve do otkrivanja memorijala 30. maja 1922. godine.

XS
SM
MD
LG