Linkovi

Američki naučnici pripremaju prvu atomsku fuziju


Uskoro će se pokazati da li su dugotrajni pokušaji dobijanja energije iz atomske fuzije bili uspešni. Naučnici nacionalne laboratorije Lorens Livermor, u Kaliforniji, kažu da su spremni da isprobaju ogromni sistem lasera koji bi trebalo da započne nuklearnu fuziju i možda dovede do proizvodnje struje iz beskrajnog izvora energije i bez zagađenja okoline.

Cilj je da se energija proizvodi kao na suncu – efikasno, čisto i beskrajno. Fuzija je proces obrnut od fisije, koja se koristi u današnjim nuklearkama. Ed Mozes je direktor tog projekta u laboratoriji Lorens Livermor.

Energija iz fuzije je dugoročno rešenje. Praktično je neiscrpna i ne oslobađa ugljendioksid,“ kaže Mozes.

Naučni publicista Čarls Seif ovako to objašnjava.

U suštini, sav život dolazi od fuzije na suncu. Ako bismo mogli da to kopiramo na zemlji imali bismo čistu, elementarnu energiju koja bi proizvodila struju za sve,“ kaže Seif.

Uz pomoć upravo dovršenog laserskog sistema, građenog 10 godina i vrednog 4 milijarde dolara, naučnici će pokušati da izazovu kontrolisanu fuziju. Ako uspeju, to bi predstavljalo krupan korak ka zadovoljavanju svetskih potreba u energiji. Idućeg meseca trebalo bi da se obavi prvo paljenje.

„To paljenje biće ravno malom suncu na zemlji, kao termonuklearna eksplozija, ali u laboratorijskim uslovima
,“ kaže Mozes.

Takvo sagorevanje događa se na suncu, ali i u eksploziji vodonične bombe, kada se atomi vodonika spajaju oslobađajući ogromne količine toplote. Naučnici u laboratoriji nameravaju da energiju 192 ogromna lasera usredsrede na patronu veličine pilule, ispunjenu vodonikom, nadajući se da će to započeti proces fuzije jezgra atoma.

Kako nam je rekao Ajnštajn, neutroni će početi da lete na sve strane. Oslobođena energija moći će da se koristi za proizvodnju struje i u druge svrhe,“ kaže Mozes.

Ali Čarls Seif kaže da je važno da opit proizvede više energije nego što troši.

Da li će ovo proizvesti više energije nego što troši? Gotovo sigurno neće. Kada ih malo pritisnete, kažu: možda hoće, a možda i neće,“ kaže Seif.

Za sada, najvažnije je da dođe do paljenja, jer postoji nada da bi fuzija ipak mogla da da više energije nego što je troši.

Ovo je idealno rešenje, ali ostaje još mnogo da se uradi,“ kaže Mozes.

On ističe da bi probne elektrane mogle da prorade već kroz desetak godina, a ubrzo posle toga, fuzija bi mogla da postane svakodnevni izvor energije.

XS
SM
MD
LG