Linkovi

Obama predstavlja ekonomski paket američkim građanima


Ova sedmica biće ključna za stimulativni paket predsjednika Baraka Obame, vrijedan 800 milijardi dolara, i kako mnogi ističu, njegov prvi veliki test nakon preuzimanja položaja. Da bi osigurao usvajanje plana, o kome se još raspravlja na Kapitol Hilu, Obama je danas krenuo u obilazak saveznih država, koje se teško pogođene ekonomskom krizom.

Dok zakonodavci u Senatu još raspravljaju o predloženim mjerama, predsjednik Obama pokušava da za ekonomski paket dobije podršku američkog naroda.

"On pomaže našim državama i zajednicama da izbjegnu povećanje poreza ili davanje otkaza nastavnicima, medicinskim sestrama i spasiocima”,kazao je Obama u svom redovnom radijskom obraćanju.

Obama je paket za spasavanje američke privrede danas predstavio u gradu Elkart, u saveznoj državi Indijani, koji je, poput mnogih američkih zajednica, teško pogođen ekonomskom krizom. Stopa nezaposlenosti u tom okrugu je skoro trostruko veća nego prošle godine.

"Šta će se dogoditi kada ne bude više nadoknada za nezaposlene? Kako ćemo da preživimo I šta će predsjednik da uradi u pogledu tog pitanja? Sta ćemo mi da radimo”, upitao je Ed Njufelt, nezaposleni stanovnik Indijane, koji je predstavio Obamu.

S obzirom na to da sve više Amerikanaca ostaje bez posla, tri republikanska senatora pokušavala su tokom vikenda da postignu kompromis o stimulativnom paketu, koji i dalje nailazi na protivljenje njihovih stranačkih kolega, uprkos smanjenju pojedinih troškova

"Mislim da se teško može govoriti o dvostranačkom planu, ukoliko ga, od 535 članova Kongresa, podrže tri Republikanca u Senatu”,
smatra Džon Kornin, senator iz Teksasa.

Da bi pokazala da su podsticajne mjere glavni prioritet predsjednika Obame, Bijela kuća je za sjutra odložila objavljivanje planova o tome kako će biti utrošena preostala sredstva iz prethodnog paketa za spasavanje finansijskog sektora.

Ekonomija će biti glavna tema večerašnje konferencije za novinare predsjednika Obame, prve, koja će biti prenošena na televizijskim stanicama u udarnom terminu.

XS
SM
MD
LG