Linkovi

Uoči izbora u Izraelu: Smanjuje se razlika izmedju vodećih kandidata


Uoči sutrašnjih parlamentarnih izbora, izraelski političari ulažu poslednje napore ne bi li pridobili što veći broj birača. Trenutno, prema ispitivanjima javnog mnjenja, vodi Benjamin Netanjahu, lider partije Likud, desno od centra. Medjutim, ankete takodje pokazuju da se smanjuje razlika izmedju njega i ministarke inostranih poslova Cipi Livni, koja predvodi listu trenutno vladajuće centrističke partije Kadima. Treća po popularnosti je ekstremno desničarska partija Jisrael Beitanu, koja bi stoga moga mogla značajno da utiče na izbor novog premijera i vlade koja će naslediti sukob sa Hamasom u Pojasu Gaze.

Nekoliko nedelja posle 22-odnevnog napada na Gazu, rakete i dalje padaju na južni deo Izraela, kao što su padale i u dužem periodu pre ofanzive. Na pijaci Jehuda u zapadnom delu Jerusalima, glasno se izražava nezadovoljstvo zbog načina na koji su sadašnji izraelski lideri vodili ofanzivu protiv Hamasa: „Glupi su. Trebalo je da nastave sve dok ne završe sa njima. Pričaju o pregovorima i kažu da postižu napredak. Kakav je to napredak?“

Centristička Partija Kadima ministarke inostranih poslova Cipi Livni, povećala je broj pristalica tokom 22 dana napada na Gazu. Ali ta podrška se sada smanjuje i pretvara u nezadovoljstvo.
Ankete postojano pokazuju da bivši premijer Benjamin Netanjahu iz desničarske Partije Likud, ima znatnu prednost nad Kadimom.

Netanjahu govori da će da pregovara sa Palestincima, ali ne nudi ustupke u pogledu ključnih pitanja kao što je zadržavanje celog Jerusalima pod izraelskom kontrolom i očuvanje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. On takođe želi svrgavanje Hamasa s vlasti.
Njegove oštre reči nailaze na razumevanje među onima koji su nezadovoljni tokom mirovnih pregovora s Palestincima i – kako tvrde - neuspehom vođstva Kadime da primiri ekstremiste u Gazi.

„Raspoloženje u Izraelu je, rekao bih, vrlo neprijateljsko prema Arapima i u ovom trenutku nema mnogo naklonosti prema miru. Preteže sklonost ka ratu. Ljudi ne žele promene. Nisu zadovoljni rezultatima rata i to ne zbog toga što neki misle da smo počinili ratne zločine, nego zato što veruju da je trebalo da budemo još nepopustljiviji,“ kaže politički analitičar,“ Akiva Eldar.

Cipi Livni je zasnivala kampanju na svojoj pregovaračkoj umešnosti, ali se pozivala i na silu kada je ona neophodna – nadajući se da je to dokazala i ratom u Gazi. Rezultati izbora će pokazati za koji su se put Izraelci opredelili u ovom trenutku.

XS
SM
MD
LG