Linkovi

U Senatu dogovoren kompromisni plan za spasavanje američke privrede


Američki Senat održaće danas retku subotnju sednicu radi rasprave o planu za podsticanje američke privrede, vrednom više stotina milijardi dolara.

Demokratska većina u Senatu i nekoliko republikanaca dogovorili su se juče oko kompromisnog plana, smanjivši prethodno predloženu sumu za oko 110 milijardi dolara. Lideri Senata sada kažu da imaju dovoljno glasova za usvajanje tog predloga, koji sada iznosi oko 780 milijardi dolara.

U svom redovnom subotnjem obraćanju preko radija, predsednik Obama je pohvalio dve strane zbog postizanja kompromisa i pozvao na njegovo što skorije usvajanje.

Vodeći republikanci i dalje se protive toj meri, tvrdeći da je preskupa i rasipnička. Novi predsednik Republikanske stranke, Majkl Stil, rekao je da bi više novca trebalo dati porodicama u vidu smanjenja poreza.

Ako Senat bude usvojio najnoviju verziju plana ona će morati da bude usklađena sa verzijom koju je ranije usvojio Predstavnički dom, pre nego što predsednik Obama bude mogao da je svojim potpisom pretvori u zakon.

XS
SM
MD
LG