Linkovi

Potpredsednik Bajden govorio na minhenskoj konferenciji o bezbednosti


Američki potpredsednik Džo Bajden izneo je spoljnopolitičke prioritete nove američke administracije u govoru održanom danas, na 45. godišnjoj Međunarodnoj minhenskoj konferenciji o bezbednosti. Bajden je rekao da će se administracija predsednika Obame oslanjati na diplomatiju, demokratiju i razvoj, umesto na vojnu silu. Ali on je rekao da Vašington neće oklevati da silom brani svoje interese, ako to bude potrebno. Bajden je takođe rekao da Sjedinjene Države sprovode reviziju ranijih spoljnopolitičkih odluka i da će od svojih saveznika tražiti da učine isto. On je dodao kako se nada da će članice NATOa proširiti svoje angažovanje u Avganistanu.

Bajdenov govor je prvi važniji govor visokog funkcionera nove američke administracije o spoljnoj politici, i prvi koji je održan van Sjedinjenih Država.

Bajden je rekao kako je vreme za Sjedinjene države da poprave svoje odnose sa Rusijom, u kojima je došlo do, kako je rekao, „opasnog udaljavanja.“ On je rekao da se dve zemlje još ne slažu u nekim stvarima, ali da mogu da sarađuju tamo gde im se interesi poklapaju. Bajden je takođe rekao da je Vašington spreman da razgovara sa Iranom, ali da će vršiti pritisak pritisak na tu zemlju i nastojati da je izoluje ako ne pristane da obustavi svoj nuklearni program.

XS
SM
MD
LG