Linkovi

Ekoaktivisti ističu da nova radna mesta moraju da budu kvalitetna


U jednom nedavno objavljenom izveštaju, ekoaktivisti i sindikalni organizatori založili su se za stvaranje dobro plaćenih poslova koji bi zaista doprinosili očuvanju prirodne sredine. Senatorka iz države Mičigen, Debi Stabenou, kaže da je njena država izgubila ogroman broj radnih mesta u autoindustriji, ali da bi eko-poslovi mogli da promene taj trend.

„Kada u Mičigenu sednem na prelepo Gornje poluostrvo, na jezeru Superior, mogu da vidim barže natovarene turbinama na vetar proizvedenim u inostranstvu. Nema razloga zašto ih ne bismo proizvodili ovde i koristili ih ovde,“ kaže ona.

Stabenou kaže da se prilike gube kada se poslovi u proizvodnji turbina i solarnih ćelija, zbog jeftinije radne snage izvoze u Meksiko ili Kinu.

Ali vodeći autor pomenutog izveštaja, direktor istraživanja u neprofitnoj organizaciji Good Jobs First, Filip Matera, kaže da se uslovi za eko-poslove znatno razlikuju širom Sjedinjenih Država.

„Pronašli smo primere dobro plaćenih radnih mesta, u rangu srednje klase, u oblastima kao što je izgradnja eko-kuća, proizvodnja komponenti za turbine na vetar i solarne ćelije, pa čak i u reciklaži. Ali smo takođe našli primere kompanija koje ih slabo plaćaju, daju neadekvatne beneficije ili imaju loše radne uslove,“ kaže Matera.

Jedna od kompanija koje su prihvatile novu poslovnu strategiju je građevinska firma Gerding Edlen, iz Portlanda, u Oregonu. Među njene novije projekte ubraja se pretvaranje jednogstarog fabričkog kompleksa u kvart sa stanovima, poslovnim objektima i prodavnicama. U tom poslu kompanija je primenjivala najsavremenije standarde gradnje. Na kućama su postavljeni solarni paneli, parkirališta su smeštena pod zemlju, a skoro sav gradjevinski otpad je recikliran. Direktor kompanije, Deni Vajld, kaže da se otišlo čak i dalj,e kako bi kvart bio što privlačniji za život i rad.

„Uglavnom je korišćen lokalno nabavljeni materijal. Dramatično smo poboljšali energetsku efikasnost, a na krovove posadili zelenilo. Očuvali smo dve istorijske zgrade, a ipak smo ostali konkurentni na tržištu poslovnog i stambenog prostora,“ kaže Vajld.

On dodaje da takva strategija donosi prednosti i industriji i zaposlenim radnicima.

„Apsolutno smo ubeđeni da je ovo jedini uspešan poslovni model budućnosti. Mogli bismo da izgradimo zdravu okolinu, da obnovimo naše gradove. Mogli bismo da stvorimo i očuvamo radna mesta od kojih može da se živi, a sve to bismo mogli da uradimo razvijajući novu ekoprivredu. Smatramo da je to novi nacionalni model za biznise svih vrsta, ne samo u građevinarstvu,“ kaže Vajld.

Ekoaktivisti ističu da ovakve vrste poslova ne predstavljaju samo kratkoročna rešenja u ekonomski teškim vremenima. Kada je toliko mnogo na kocki, kažu oni, država mora da osigura da ekoposlovi budu kvalitetni poslovi, koji će doprineti zaštiti planete i pomoći zemlji da ponovo krene napred.

XS
SM
MD
LG