Linkovi

Britanski avanturisti krenuli na put letećim automobilom


San o konstruisanju letećeg automobila nikako ne umire, samo dobija nove oblike. Jedna takva leteća mašina krenula je nedavno na dug put do Timbuktua, u afričkoj državi Mali.

Tim britanskih avanturista krenuo je na neobičan put od Londona do Timbuktua, u Maroku, u prvom zvanično registrovanom letećem automobilu na biogorivo. Tim „Paradžet Skajkar“ planira da za šest nedelja prođe kroz Francusku, Španiju, Maroko, Zapadnu Saharu, Mauritaniju i Mali, i vrati se kroz Senegal.


Automobil će leteti preko Lamanša, Gibraltarskog moreuza i velikih delova Sahare. Nosilac projekta je inženjer Džajls Kardozo, koji je sagradio i leteo motornim zmajevima preko Mont Everesta, 2007. Govoreći na početku ekspedicije, Kardozo, koji je istovremeno i glavni pilot, objasnio je konstrukciju skajkara.

"U suštini, imate krilo paraglajdera, otprilike iste veličine, koje može da stane u prtljažnik. Kada ga pričvrstite za automobil, sednete u kola i uključite elisu - struja vazduha podigne krilo. Ako krenete pistom, kroz 50 do 100 metara vozilo će uzleteti. Najveća brzina krstarenja je oko 112 kilometara na sat, a na putu do 190 kilometara na sat. Dakle dosta je brz i uživanje je voziti ga,“ kaže Kardozo.


Međutim, on upozorava da Skajkar nije sasvim pouzdano prevozno sredstvo jer je osetljiv na loše vreme.

"Najvažnije je imati na umu da nije za svako vreme. Na to mora dobro da se pazi. Ne može da leti po kiši, vetru i drugom lošem vremenu. Više je igračka za zabavu nego svestrano prevozno sredstvo.


Leteći automobil pratiće velika ekipa u kamionima, džipovima i na motociklima. Tim tvrdi da će Skajkar biti bezbedniji od većine aviona jer ne propada ako izgubi brzinu. U slučaju kvara motora pilot može da se bezbedno spusti, iako za svaki slučaj nosi padobran. Tim "Paradžet Skajkar" kaže da je cilj ekspedicije prikupljanje novca od sponzora u dobrotvorne svrhe.

XS
SM
MD
LG