Linkovi

Ekonomske nevolje: Pad proizvodnje, nova otpuštanja


Jedna od najvećih medijskih kompanija u Sjedinjenim Državama, Tajm Vorner, saopštila je da će narednih nedelja smanjiti broj zaposlenih, a analitičaru strahuju da se pripremaju i nova otpuštanja.

Tajm Vorner, inače drugi po veličini snabdevač kablovske televizije, saopštio je da će otpustiti gotovo 1300 zaposlenih - posle neto gubitka od preko osam milijardi dolara u poslednjem tromesečju 2008. U izveštaju jedne privatne firme za zapošljavanje, istovremeno se navodi da je broj objavljenih otpuštanja u januaru veći za 45 odsto u odnosu na decembar i više nego tri puta veći u odnosu na isti period prošle godine. U drugom izveštaju se navodi da je u januaru zatvoreno 522 hiljade radnih mesta.

Istovremeno, prodaja automobila u Sjedinjenim Državama je za mnoge velike svetske proizvođače u januaru bila veoma loša, ali je nekoliko kompanija ipak zabeležilo uspeh. Južnokorejski proizvodjač Hjundaj i japanski Subaru, navode da se prodaja njihovih vozila povećala u odnosu na januar prošle godine. Hjundajsmatra da je prodaja u Sjedinjenim Državama skočila za 14 odsto zahvaljujući popularnosti novog programa na osnovu kojeg kupci mogu da vrate automobil ako ostanu bez posla. Prodaja Subarua se povećala za osam odsto i to je drugi mesec uzastopno da se prodaja japanskog proizvođača povećava.

Za to vreme, japanska korporacija Panasonik je danas najavila da će u cilju smanjenja troškova otpustiti 15 hiljada radnika i zatvoriti 27 fabrika širom sveta. Tako se Panasonik pridružio vodećim japanskim kompanijama koje su objavile planove za smanjivanje troškova u vreme kada je globalno usporavanje pogodilo i drugu po snazi svetsku ekonomiju. Najveći svetski proizvodjač plazma televizora saopštio je da je u poslednjem kvartalu 2008, zabeležio gubitak od 709 miliona dolara - u odnosu na profit od 115 milijardi u istom periodu 2007. Do kraja fiskalne godine koja se završava u martu, Panasonik očekuje gubitak od 380 milijardi jena, odnosno četiri milijarde i 200 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG