Linkovi

Evropski parlament razmotrio rezoluciju o Kosovu


Pred godišnjicu proglašenja kosovske nezavisnosti, Evropski parlament je danas u Strazburu raspravljao o državi koju još uvijek nisu priznali svi susjedi, kao ni sve evropske članice. Na Kosovu treba još dosta toga učiniti kako bi se uspostavila pravna država u punom smislu te riječi, ukazuje se, uz pozdravljanje poteza zvaničnog Beograda koji je dao saglasnost za razmještanje evrpske civilne misije.

Rezolucija o kojoj će se evropski parlamentarci izjasniti sutra ujutro, naglašava važnost da se na Kosovu što prije uspostavi puna vladavina zakona, pravna država koja će štititi pripadnike svih etničkih zajednica. U tom se svjetlu naglašava važnost evropske misije EULEX, kao i stav zvaničnog Beograda koji je dao saglasnost na razmještanje evropske civilne misije na Kosovu.

U rezoluciji se Srbija ohrabruje da nastavi sa konstruktivnim pristupom ovom pitanju što je u istom tonu sa nastojanjem njene vlade da se se priključi EU. Pozitivne pomake bilježi i autor rezolucije, koji naglašava kako će se u skoro vrijeme vlada u Beogradu morati odlučiti, ili Evropa ili zatvaranje očiju pred činjenicama.

"Nadam se, nisam potpuno siguran ali ima ohrabrujućih znakova, da Srbija, srpska vlada i većina u Srbiji smatra da je budućnost njihove zemlje u EU. Mislim da će to, konačno, biti važnije za Srbiju nego konstantna borba sa prošlošću. Zbog toga vjerujem da će Srbija prihvatiti, možda ne i priznati nezavisnost, ali priznati realnost kakva jeste na Kosovu, realnost kakvu više ne mogu promijeniti. Ne mogu se u Srbiji beskonačno boriti protiv kosovske nezavisnosti, bez kraja se suprostavljati evropskoj misiji i samoj Uniji, a u isto vrijeme nastaviti sa progresom prema Evropi. Zato mislim da je perspektiva evropskog članstva najvažnija stvar koju većina u Srbiji želi i zbog toga će prihvatiti realnost na Kosovu. Dugoročno, to će podstaknuti i konstruktivniju ulogu i u BiH, gdje još uvijek imaju dvoznačne odnose sa bosanskim Srbima, što stvara brojne probleme u BiH i čini gotovo nemogućim da ta zemlja funkcioniše kao jedinstvena država", kazao je autor rezolucije Jost Lagendajk.

On priznaje da ideja podjela kao jedinog mogućeg rješenja još nije umrla, ni na evropskoj ni lokalnoj sceni. Međutim, nije riječ o politici kakvu zastupa Brisel.

"Podjela je još uvijek opcija za koju neki u regionu, ali i u Evropskoj uniji, misle da je najbolje rješenje problema. Duboko uvjereni da to nije slučaj, mi se u Evropskom parlamentu snažno borimo protiv pođele Kosova jer znamo, ako dozvolimo da se to dogodi, imaćemo sličan proces na djelu i u Srbiji, BiH, Makedoniji, što znači da će to otvoriti Pandorinu kutiju. Nakon što se bivša Jugoslavija podijelila na tako mnogo dijelova, cijela EU je više nego sita i umorna od silnih podjela država. Ono što je sada po srijedi je stav Unije da održi cjelovitost država i spriječi nastavak procesa podjela. To je snažna poruka Beogradu, Banja Luci, kao i Albancima u Makedoniji- ne idite na soluciju podjela, jer za takvo nešto nećete dobiti evropsku podršku", ističe Lagendajk.

Uz zabrinutost zbog usporenih reformi, ozbiljnih ekonomskih prilika na Kosovu, široko rasprostranjene korupcije i organizovanog kriminala, evropski parlamentraci pozivaju Evropsku uniju na snažniji angažman, ekonomsku i političku pomoć Kosovu, što je, sa strane Brisela, i ovaj put potvrđeno.


XS
SM
MD
LG