Linkovi

Obama apeluje na senatore da usvoje paket stimulativnih mera


Predsednik Barak Obama pozvao je danas zakonodavce da odlučuju o paketu za podsticaj ekonomije sa "istim osećanjem hitnosti", kakvo svakodnevno ima većina Amerikanaca.

Obama je zatražio od senatora da usvoje paket mera, obećavši da će on omogućiti vladi da "brzo i mudro" podstakne privredu. Američki Senat do kraja dana treba da glasa o amandmanima na paket podsticajnih mera, dok predsednik otvara vrata svoje kancelarije medijima - za seriju intervjua glavnim američkim televizijskim mrežama u kojima će govoriti o planu vrednom gotovo 900 milijardi dolara.

Nagli pad cena kuća u Sjedinjenim Državama, naveo je više mušterija da se odluče na kupovinu u decembru. Za pravne i finansijske detalje prilikom kupovine kuće, često je potrebno nekoliko meseci. To je navelo Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama da prate broj prodatih kuća za koje dokumentacija još nije zaršena, da bi podstakli tržište. Taj indeks se u decembru povećao za 6,5 odsto, što može da bude vrlo važno s obzirom da su veliki problemi u sektoru prodaje nekretnina i podstakli recesiju.

Globalna recesija remeti i poslovanje mnogih firmi i gura ih u gubitke. Najveća prevoznička kompanija na svetu, Junajted parsel servis, danas je saopštila da je u poslednjem tromesečju prošle godine prevezla gotovo 4 odsto manje paketa nego u istom periodu prethodne godine. Ju Pi Es očekuje da se takav trend nastavi i smanjuje nadnice i penzije. Proizvođač mobilnih telefona Motorola je u četvrtom tromesečju izgubio tri milijarde i šeststo miliona dolara. Pad globalne potražnje i pojeftinjenje nafte oštetile su kopmpaniju Britiš petroleum, koja je prijavila tromesečni gubitak od 3,3 milijarde dolara.


XS
SM
MD
LG