Linkovi

Novi američki sekretar za pravosuđe obećava krupne promene


Erik Holder položio je zakletvu kao prvi Afroamerikanac na položaju Sekretara za pravosuđe. Holder će preuzeti vođstvo nad sekretarijatom ozbiljno uzdrmanim skandalima tokom Bušove administracije. Holder je obećao promene u načinu na koji sekretarijat sprovodi borbu protiv terorizma.

Dan pošto je njegova nominacija potvrđena u Senatu, Erik Holder je položio zakletvu kao 82. sekretar za pravosuđe.

„Neće biti mesta političkom favoriotizmu, neće biti razloga za sramežljivost u sprovođenju zakona koji štite naša prava, našu prirodnu sredinu i naše principe, sve dok budem bio u prilici da vodim ovaj sjajan sekretarijat,“ rekao je Holder.

Holder je položio zakletvu pred potpredsednikom, Džoom Bajdenom, koji je rekao da je Holder izvanredna ličnost koja će obnoviti sjaj sekretarijata, ozbiljno uzdrmanog političkim skandalima tokom Bušove administracije.

„Sekretarijat za pravosuđe ima specijalno mesto u našoj demokratiji. Na ovom mestu brane se i štite sloboda i bezbednost svakog pojedinca. Amerikancima je potreban dobar Sekretarijat za pravosuđe, a vama je potreban lider koji je u stanju da se uhvati u koštac sa izazovom obnavljanja dostojanstva i poštovanja, koji ovaj ogranak vlade zaslužuje,“ rekao je Bajden.

Bajden je rekao da će Sekretarijat za pravosuđe obnoviti standard odvojenosti od politike i ideologije i oslanjanja na zakon i razmatranje činjenica.

Bušova administracija bila je izložena kritikama zbog kriterijuma koje je sprovodila prilikom zapošljavanja zvaničnika u sekretarijatu, a posebno zbog otpuštanja devet federalnih tužilaca 2006. godine. Ta kontroverza primorala je tadašnjeg sekretara za pravosuđe da kasnije iste godine podnese ostavku.

Erik Holder je potvrđen u Senatu iako su ga neki republikanci kritikovali što se, u vreme kada je bio zamenik Sekretara za pravosuđe, nije usprotivio odluci bivšeg predsednika Bila Klinton, u poslednjim danima njegove administracije, da pomiluje kontroverznog milijardera Marka Riča.

Holder će imati važnu ulogu u formulisanju politike Obamine administracije u borbi protiv terorizma, a jedan od njegovih prvih zadataka biće izvršavanje naloga predsednika Obame o zatvaranju zatvorskog centra u zalivu Gvantanamo, na Kubi. On će takođe morati da donese odluku o tome šta uraditi sa preostalim zatvorenicima u tom centru.

Holder je takođe bećao da će ukinuti okrutne metode isleđivanja, kao što je simulirano davljenje. On je izjavio da taj metod smatra mučenjem i obećao da će se sa zatvorenicima postupati strogo prema zakonu.

XS
SM
MD
LG