Linkovi

Senat raspravlja o paketu za spasavanje američke privrede


U Kongresu je danas počela rasprava o senatskoj verziji paketa za spasavanje američke privrede. Predstavnički dom je protekle nedjelje usvojio svoju verziju plana, uz protivljenje svih republikanskih kongresmena. Predsjednik Obama ovog puta želi dvostranački ishod glasanja, dok Republikanci imaju veliki broj prijedloga za postizanje kompromisa.

Predsjednik Barak Obama nije dobio glasove Republikanaca u Predstavničkom domu, ali jeste pohvale zbog prošlonedjeljne posjete Kapitol Hilu. Danas je dobio podršku republikanskog guvrenera Vermonta Džima Daglasa.

“Još postoje određene razlike između Demokrata i Republikanaca na Hilu i između Bijele kuće i pojedinih mjera o kojima se raspravlja u Kongresu. Ne smijemo međutim dozvoliti da veoma male razlike budu prepreka brzom usvajanju konačnog paketa”, kazao je Obama tokom susreta sa Daglasom.

Mnogi republikanski zakonodavci žele da u senatsku verziju ekonomskog plana, koji je vrijedan gotovo 900 milijardi dolara, budu unijete određene izmjene. Republikanci zahtijevaju ukidanje, kako ističu, nepotrebnih troškova i više poreskih olakšica za kompanije i pojedince.

Znamo da je neophodno pokrenuti ekonomiju, ali većina naših članova smatra da to možemo da uradimo za manje novca nego što je trenutno predloženo”, naglašava lider republikanske manjine u Senatu, Mič Mekonel.

Obamin bivši rival, senator Džon Mekejn, kazao je da bi predsjednik, ukoliko želi republikansku podršku, trebalo da izvrši pritisak na demokratske zakonodavce da prihvate kompromis.

"Smatram da predsjednik može i da će predvoditi pregovore za eliminisanje nepotrebnih i nefunkcionalnih projekata, vrijednih desetine milijardi dolara”,kazao je Mekejn.

Predsjednik Obamaje prethodno, u intervjuu televiziijskoj mreži NBC, kazao da očekuje propast još banaka, prije nego što se američki finansijski sistem stabilizuje. Takođe je dodao da je od sekretara za finansije, Timotija Gajtnera, zatražio da utvrdi jasne principe za finansijske institucije koje primaju pomoć od vlade.


XS
SM
MD
LG