Linkovi

Funkcioner UN-a: Ne remetite dostavu pomoći Gazi


Visoki funkcioner Ujedinjenih nacija apeluje na sve strane da se ne mešaju politički u dostavu pomoći stanovnicima Gaze. Koordinator Ujedinjenih nacija za dostavu hitnih zaliha pomoći, Džon Holms, kaže da će saradjivati sa Izraelom, palestinskim vlastima, kao i sa Hamasom kako bi obezbedio da pomoć bude dostavljena.

Holms je istakao da će Ujedinjene nacije budno pratiti zalihe pomoći kako bi gradjevinski materijal za tu Palestinsku teritoriju, razorenu u tronedeljnoj ofanzivi Izraela, ne bi bio iskorišćen u vojne svrhe.

Hamas je zahtevao da se granični prelazi prema Pojasu Gazi otvore u zamenu za trajni prekid vatre. Medjutim, Izrael je ograničio pomoć i komercijalni saobraćaj zbog toga što navodno strahuje da bi taj materijal mogli da upotrebe ekstremisti.

I dok rekonstrukcija polako počinje, diplomatska nastojanja za sklapanje trajnog primirja se nastavljaju. Palestinski predsednik Mahmud Abas je u Francuskoj radi razgovora sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, koji nastoji da uspostavi održivi prekid vatre.

XS
SM
MD
LG