Linkovi

Lideri Afričke unije započeli polugodišnji samit


Libijski lider Moamer El Gadafi se već godinama zalaže za taj plan, rekavši da bi on pomogao Africi da izadje u susret ekonomskim i političkim izazovima bez mešanja Zapada.
Samit u Adis Abebi je zvanično posvećen poboljšanju afričke infrastrukture, ali su do sada njime dominirale hitne krize tog kontinenta.
Kasno sinoć, predsednik Komisije afričke unije, Žan Ping je apelovao za mir na Madagaskaru, gde opozicioni lider tvrdi da je preuzeo kontrolu nad vladom predsednika Marka Ravalomanane.
Ping je rekao da Afrička unija neće priznati nikakav van ustavni transferm moći.
Afrička unija je ove nedelje odbila da primi delegate iz Gvineje i Mauritanije, u kojima su prošle godine izvršeni državni udari.
U medjuvremenu, premijer Kenije Raila Odinga, danas je posetio mesto požara u kojem je život izgubilo bar 111 ljudi dok je oko 200 ranjeno dok su nastojali da pokupe prolivenu naftu.
Funkcioneri navode da se nafta razlila iz kamiona koji je jucce doživeo saobraćajnu nesreću u centralnom gradu Molo. Odinga kaže da je Keniji potreban kampanja podizanja svesti javnosti o rizicima skupljanja prolivene nafte kofama. Neki očevici navode da je cigareta možda izazvala požar, dok drugi izveštavaju da je požar izazvan namerno.
Policija navodi da se još uvek vodi istraga o nesreći. Vlasti navode da je ovaj požara jedna od najvećih nesreća u toj istočno afričkoj zemlji.

XS
SM
MD
LG