Linkovi

Obama: Produbljivanje recesije u SAD


Američka vlada saopštila je danas nove, loše vijesti za privredu. Prema novom izvještaju, ekonomija se na kraju prošle godine smanjila za oko 4 odsto, što je najveći pad od recesije 1982 godine.

Novi vladini izvještaji samo pokazuju koliko je američka ekonomija oslabila. Bruto domaći proizvod pao je za 3,8 odsto - što je najveći pad u proteklih 26 godina, ali istovremeno mnogo manji nego što su ekonomisti predviđali. Najnoviji u nizu sumornih ekonomskih podataka, kako je istakao predsjednik Barak Obama, znaci su produbljivanja recesije u Sjedinjeneim Državama.

“Nije riječ samo o ekonomskom konceptu, već o daljoj bijedi američkih radničkih porodica. Ovi podaci su veoma zabrinjavajući, ali još više je alarmantno to šta oni u stvari znače za američki narod – za porodice koje manje kupuju, kompanije koje manje ulažu i sve manji broj zaposlenih koji mogu da zadrže posao. Recesija je sve dublja, a nužnost rješavanja ekonomske krize sve veća.”

Predsjednik Obama je u Bijeloj kući kazao da vlada ne može mnogo da odlaže akciju i ponovo pozvao Kongres da što prije usvoji paket za stimulisanje američke privrede.

“Drago mi je što je Predstavnički dom djelovao brzo i usvojio plan. Nadam se da ga možemo dalje učvrstiti u Senatu. Ono što ne smijemo da uradimo jeste da budemo spori ili da još mnogo odlažemo stvari. Američki narod očekuje od nas akciju i kao predsjednik Sdinjenih Država, to i namjeravam da uradim.”

Predloženo mjere su u Predstavničkom domu usvojene uz protivljenje svih republikanskih kongresmena. Sada se postavlja pitanje kako će glasati njihove partijske kolege u Senatu.

“Trebalo bi da napravimo razliku između mjera koje stvarno stimulišu privredu i onih koje samo dobro zvuče, i za koje bismo možda glasali da imamo novac i da ne moramo toliko da pozajmljujemo,” kaže republikanski senator Lamar Eligzender.

Predsjednik Obama je inače danas potpisao više izvršnih uredbi, kojima su promijenjene pojedine mjere Bušove administracije vezane za radnička prava i sindikate. Takođe je formirao radnu grupu za pomoć srednjoj klasi, na čijem čelu će biti potpredsjednik Džo Bajden. Predsjednik je istakao da siromašni Amerikanci neće biti zaboravljeni i da njegova administracija želi da osigura da i oni imaju korist od američkog prosperiteta, dokle god su spremni da mu doprinesu.

XS
SM
MD
LG