Linkovi

Obama kritikuje velike bonuse čelnika finansijskih firmi i obećava finansijske reforme


Predsednik Barak Obama oštro je osudio izdašne bonuse koji se isplaćuju čelnicima finansijskih firmi u vreme kada američki poreski obveznici izdvajaju stotine milijardi dolara da bi sačuvali banke i druge finansijske firme na Volstritu od bankrotstva. Obama je u četvrtak uveče govorio o nastojanjima za oživljavanje posustale američke ekonomije.

Dan pošto je Predstavnički dom usvojio Obamin plan o ekonomskom oporavku, predsednik je govorio o nastojanjima njegove administracije da nacionalnu ekonomiju usmeri u ispravnom pravcu. Pošto se sastao sa članovima svog ekonomskog tima, Obama se osvrnuo na izveštaj da su poslovni lideri dobili više od 18 milijardi dolara prošle godine.

«To je vrhunac neodgovornosti. To je sramno,» rekao je predsednik.

Vidno iziritiran, Obama je primetio da su poreski obveznici proteklih meseci spasili brojne finansijske institucije Predsednik je obećao da će njegova administracija nastaviti da suočava poslovne lidere na Volstritu sa ovim pitanjem i da naglašava potrebu za odgovornim korporativnim ponašanjem. On je dodao da će reforma načina poslovanja u Americi biti ključna komponenta višestrukog pristupa oživljavanju ekonomije, dodavši da njegova administarcija priprema neophopdne finansijske reforme i druge mere i da će one biti predstavljene javnosti narednih nedelja.

«Američki narod će imati jasnu sliku sveobuhvatne strategije čiji cilj je da se ljudi vrate na posao, da se biznisi ponovo otvore i da krediti pono budu dosptupni,» rekao je predsednik Obama.

Sekretarijat za rad je u četvrtak saopštio da je broj Amerikanaca koji primaju nadoknadu za nezaposlenost porastao na rekordnih 4,78 milionaTo je najveći broj nezaposlenih otkako je ovaj sekratraijat počeo da prati podatke o nezaposlenosti 1960.- godina otkad je ovaj sekrtarijat počeo da prati podatke o nezaposlenosti 1960. godina.

XS
SM
MD
LG