Linkovi

MMF: Američka ekonomija manja za 1,6 odsto u 2009.


Međunarodni monetarni fond objavio je da američka ekonomija opada brže nego što se smatralo i da će se ove godine smanjiti za 1,6 odsto.

S tim sumornim podacima na umu, vodeći zvaničnici američke centrale banke okupili su se, kako bi pronašli nove načine da izvuku zemlju iz recesije. Tokom današnjeg popodneva, Federalne rezerve mogle bi da promene ili prošire hitne kreditne programe, čiji je cilj da podstaknu rad ugroženih banaka i pomognu im da ponovo steknu mogućnost pozajmljivanja novca. Saopštenje bi trebalo da bude izdato na kraju sastanka zvaničnika američke centralne banke, na kojem se obično prilagođava osnovna kamatna stopa. Međutim, ona je ranije već snižena na rekordni nivo (od nula do 0,25 odsto), tako da se ne očekuje da će biti promenjena.

Mnogi ekonomisti procenjuju da je američka ekonomija verovatno opala za oko pet odsto an godišnjem nivopu, samo u poslednja tri meseca 2008. Da li su predviđanja tačna znaće se u petak, kada vladini stručnjaci treba da objave vrednosti bruto nacionalnog proizvoda (GDP) za poslednji kvartal 2008.

XS
SM
MD
LG