Linkovi

Gelbard: Obamina administracija nasledila mnogo ozbiljnih problema


“Sjedinjene Države bi trebalo tesno da sarađuju sa Evropskom unijom i Rusijom, da bi Balkan ostao na pozitivnom kursu, posebno u pogledu Bosne i Hercegovine i Kosova i odnosa sa Srbijom,” kaže u razgovoru za Glas Amerike, Robert Gelbard, bivši izaslanik za Balkan u administraciji predsednika Bila Klintona i član tranzicionog tima za nacionalnu bezbednost u izbornoj kampanji predsednika Baraka Obame.

Gelbard: Predsednik Obama i njegova administracija su nasledili neuobičajeno veliki broj veoma ozbiljnih problema. Prvi je ekonomska kriza, koja ima globalne reprekusije. Predsednik se već prvih dana usredsredio na stabilizaciju bankarskog sektora i pomoć Volstritu, ali i američkom narodu, da bi pomogao kućevlasnicima i okončao proces oduzimanja kuća zbog hipotekarnih potraživanja. Važno je da Sjedinjene Države sa novim izuzetnim ekonomskim timom, koji predvode - sekretar za finansije Tim Gajtner i bivši sekretar za finansije Leri Samers, sa kojima sam svojevremeno sarađivao, sada obnove poverenje u američku privredu i u zemlji i u svetu. Strukturni problemi američke privrede će zahtevati više vremena, ali obnavljanje poverenja u američku ekonomiju ima presudan značaj. Drugo pitanje sa kojim je Amerika suočena jeste izraelsko-palestinski problem, na koji je nova administracija takođe usredsređena. Simbolika dolaska predsednika Obame u Državni sekretarijat, da prvog dana pozdravi novog državnog sekretara, pokazuje koliku će važnost Obama pridavati inostranoj politici.

Glas Amerike: Predsednik Barak Obama je rekao u svom inauguracionom govoru da želi da pruži ruku saradnje muslimanskom svetu. Da li je to realno u svetlu situacije na Bliskom istoku i u Avganistanu i Pakistanu?

Gelbard: Rešenje bliskoistočnog problema je nužna komponenta boljih odnosa Sjedinjenih Država i muslimanskog sveta. To je centralno i hitno pitanje, kao i avganistansko-pakistanski problem. Drugo, suštinski element rešavanja odnosa na Bliskom istoku je jačanje NATO-a i produbljivanje i modernizovanje odnosa sa saveznicima. Treće, američki odnosi sa muslimanskim svetom su dvosmerni. Nije u pitanju samo šta će Sjedinjene Države da učine, nego i kretanje i saradnja arapskih i islamskih zemalja, koje nisu bile dovoljno angažovane u saradnji sa međunarodnom zajednicom u rešavanju palestinsko-izraelskog problema. One nisu pokazale dovoljnu čvrstinu u odnosima sa Iranom, niti dovoljnu saradnju u pogledu Avganistana i Pakistana. Predsednik Obama uživa veliki prestiž ne samo u islamskom, nego u celom svetu. On može da poruči tim zemljama da treba da sarađuju da bi se ti problemi rešili na nov i kooperativan način. Obama je drugačiji i njegova etnička pripadnost je dramatično različita, a intelekt i obrazovanje mu takođe idu na ruku. On ustvari predstavlja kvalitativnu promenu u pogledu nove vizije Sjedinjenih Država. Njegovo obrazovanje je izvanredno - na Harvardu i Kolumbiji. Sarađujući sa njim bio sam neopisivo impresioniran - i sada biram reči kada to govorim – njegovim “savršenstvom“.

Glas Amerike: Šta očekujete u pogledu odnosa Sjedinjenih Država sa Rusijom i Balkanom, odnosno Srbijom?

Gelbard: Bio sam proteklih nekoliko godina veoma uznemiren zbog politike Bušove administracije prema Balkanu i drugim regionima koje je Buš potpuno ignorisao, bar prve četiri godine, dok se naredne četiri pažnja koncentrisala skoro isključivo na Kosovo. Balkan je veoma važan region. Sjedinjene Države treba tesno da sarađuju sa Evropskom unijom, Rusijom i drugim zemljama, da bi se sačuvale dobiti iz protekle decenije. Mnogo puta sam ukazivao da je Srbija centralna zemlja na Balkanu i da se mora pomoći da ona napreduje i da se učvrste demokratija i stabilnost. Ako se to ne dogodi, ceo region će trpeti negativne posledice. Mislim da sada u Srbiji imamo veoma dobru vlast na čelu sa predsednikom Borisom Tadićem. Srbija je, kao i ceo svet, pogođena globalnom ekonomskom krizom. Sjedinjene Države bi trebalo tesno da sarađuju sa Evropskom unijom i Rusijom, da bi Balkan ostao na pozitivnom kursu, posebno u pogledu Bosne i Hercegovine i Kosova i odnosa sa Srbijom. U pogledu Rusije, Sjedinjenim Državama je potreban novi početak, uprkos nedavnoj neprijatnoj retorici, s obzirom da obe zemlje imaju veoma važnu ulogu i da treba da pronađu model konstruktivne saradnje.

XS
SM
MD
LG