Linkovi

„Neobičan slučaj Bendžamina Batona“ vodi u trci za Oskare


Najglamurozniji par današnjice Bred Pit i Anđelina Žoli nalaze se u konkurenciji za najprestižniju američku filmsku nagradu – Oskar, čija je dodela – 81. po redu, zakazana za 22. februar. Nominacije za nagrade Američke akademije filmskih umetnosti i nauka objavljene su rano jutros u Holivudu.

„Neobičan slučaj Bendžamina Batona“ nalazi se na vrhu liste takmičara za prestižno priznanje sa čak 13 nominacija, među kojima je i ona za najbolji film. Konkurencija ostvarenju u kome Bred Pit stari unazad, biće "Slumdog Millionaire", priča o ljubavi i nadi smeštena u siromašne krajeve Mumbaja, koja je dobila deset nominacija, a tu su još i Frost/Nikson, Milk i iznenađenje – "Reader", odnosno "Čitač", čija glavna junakinja koju tumači kejt Vinslet je nominovana za glavnu žensku ulogu.

Njena konkurecnija biće meril Strip, koja je za ulogu u filmu „Sumnja“ nominovama rekordni 15. Put, zatim En Hetavej za „Rejčel se udaje“, Melisa Lio za „Zaleđenu reku“ i Anđelina Žoli za nastup u filmu „Changeling“. Njen partner Bred Pit nalazi se u krugu kandidata za priznanje u kategoriji glavne muške uloge, i to će biti napeta trka. Ričard Dženkins nominovan je za „Posetioca“, Frenk Lendžela za „Frost/Nikson“, Miki Rurk za „Rvača“, a Šon Pen za portret aktiviste za prava homoseksualaca u ostvarenju „Milk“.

Očekivano, pokojni Hit Ledžer nominovan je u kategoriji najbolja muška sporedna uloga, za tumačenje Džokera u filmu „Mračni vitez“. Pre godinu dana, australijski glumac umro je od prekomerne doze lekova. A Viola Dejvis, nominovana za sporednu žensku ulogu u filmu „Sumnja“ ovako je reagovala kada je čula tu vest.

Nekoliko iznenađenja: Film Klinta Istvuda „Gran Torino“ nije dobio nijednu nominaciju, dok je najgledaniji hit u 2008. „Mračni vitez“ ostao bez nominacije u kategoriji za najbolji film.

Medju nominacijama za najbolje strane filmove su izraelski „Valcer sa Baširom“, nemački „Bader Majnhof kompleks“ francuski „Razred“, japanski „Odlasci“ i austrijski „Revanš“.


XS
SM
MD
LG