Linkovi

„Neobičan slučaj Bendžamina Batona“ vodi na listi nominacija za Oskare


Američki film „Neobičan slučaj Bendžamina Batona" (The Curious Case of Benjamin Button) je, sa trinaest nominacija, na vrhu liste takmičara za holivudsku prestižnu nagradu Oskar. To je adaptacija kratke priče F. Skota Ficdžeralda iz 1921. godine o čoveku koji se rodio sa osamdeset godina i "stari" unazad. Ovaj film je nominovan u brojnim kategorijama, uključujući najbolji film, najboljeg glumca i najboljeg reditelja. Filmovi „Mračni vitez" i „Milk" dobili su po osam nominacija.

Filmovi „Frost/Nikson", „Milk", „Čitač" (The Reader) i „Slumdog Millionaire" su takodje takmičari za Oskara za najbolji film.

Britanski film „Slumdog Millionaire", koji je nagradjen Zlatnim globusom za najbolju filmsku dramu, je priča o tinejdžeru iz siromašnih četvrti Mumbaja koji postaje slavan i bogat posle pobede na TV kvizu.
Bred Pit, koji tumači glavnu rolu u filmu „Neobičan slučaj Bendžamina Batona", nominovan je za najboljeg glumca. Drugi nominovani u toj kategoriji su Ričard Dženkins za film „Posetilac" (The Visitor), Frenk Lendžela za „Frost/Nikson", Šon Pen za „Milk" i Miki Rurk za film „Rvač" (The Wrestler).

Medju glumicama nominovanim za najbolju žensku ulogu su En Hatavej za film „Rejčel se udaje" (Rachel Getting Married), Andjelina Džoli za „Changeling", Melisa Lio za „Zamrznutu reku" (Frozen River), Meril Strip za „Sumnju" (Doubt) i Kejt Vinslet za film „Čitač".

Medju nominacijama za najbolje strane filmove su izraelski „Valcer sa Baširom", nemački „Bader Majnhof kompleks" francuski „Razred", japanski „Odlasci" i austrijski „Revanš".
XS
SM
MD
LG