Linkovi

Počela suspenzija sudskih procesa u Gvantanamu


Američki vojni sudija u pritvornom centru u zalivu Guantanamo na Kubi suspendovao je sudski proces Kanađaninu Omaru Kadru, osumnjičenom za terorizam.

Odluka doneta je dan pošto su predsednik Barak Obama i sekretar za odbranu Robert Gejts uputili zahtev da se sudski procesi u Gvantanamu suspenduju na 120 dana. Zahtev je upućen samo nekoliko sati pošto je Barak Obama preuzeo predsednički položaj.

Kadr je optužen za ubistvo jednog američkog vojnika ručnom bombom, u Avganistanu, 2002. godine. Dodatne odluke u Gvantanamu očekuje se kasnije danas i mogle bi da se odnose na 21 otvoreni slučaj, uključujući procese protiv petorice optuženih za kovanje zavere za terorističke napade 11. septembra 2001. godine.

Evropska unija pozdravila je odluku da se suspenduju sudski procesi pred američkim vojnim tribunalima. U svom saopštenju, Komisija za pravdu Evropske unije navodi da je „veoma zadovoljna“, što je jedna od prvih odluka predsednika Obame bila da se„okrene stranica u toj tužnoj epizodi“.

Obustava sudskih procesa pružiće Obaminoj administraciji vreme da razmotri pojedinačne slučajeve, kao i čitav sistem vojnihtribunala.

XS
SM
MD
LG