Linkovi

Obama nakon inauguracije razmatra najteže probleme u SAD


Predsjednik Barak Obama juče je u svom inauguracionom govoru obećao novo doba za Sjedinjene Države. Danas je već počeo da razmatra neke od najtežih problema, s kojima se zemlja suočava; finansijsku krizu i ratove u Iraku i Avganistanu.

Predsjednik Barak Obama nema vremena za predah nakon jučerašnje inauguracije, s obzirom na to da Sjedinjene Države potresa ekonomska kriza i da zemlja vodi ratove na dva fronta. Obama je prvi puni dan na predsjedničkom položaju počeo nacionalnom molitvenom službom, što je tradicija koja datira još od inauguracije predsjednika Džordža Vašingtona. Propovjed je ove godine prvi put držala žena - sveštenica Šeron Votkins.

"Van ovog trenutka velikih očekivanja, potrebno nam je da ostanete usredsređeni na naša zajednička očekivanja", rekla je Votkins.

Predsjednik Obama je nakon toga potpisao više izvršnih uredbi kojima se uvode nova, stroga, ograničenja za lobiste, zamrzavaju primanja savjetnika, koji zarađuju više od 100 hiljada dolara godišnje, i stavlja zabrana na poklone svima koji rade u Bijeloj kući. Obama je na ceremoniji polaganja zakletve svog osoblja kazao da ti potezi predstavljaju raskid sa dosadašnjom praksom i da bi trebalo da pomognu u vraćanju povjerenja u vladu. Predsjednik se tokom dana sastao i sa svojim ekonomskim i vojnim savjetnicima, nakon što je juče naredio suspenziju saslušanja zatvorenika u pritvornom centru u zalivu Gvantanamo u naredna četiri mjeseca.

U međuvremenu, sudija Vojnog suda u Zalivu Gvantanamo na Kubi je suspendovao suđenje petorici optuženika za učestvovanje u planiranju terorističkih napada 11. septembra 2001. Saopštenje o tome iz američke pomorske baze na Kubi je stiglo posle direktive predsednika Obame i sekretara za odbranu Roberta Gejtsa da se suđenja u Gvantanamu suspenduju na 120 dana. Sudija je suspendovao suđenje Kalidu Šeiku Muhamedu - navodnom idejnom tvorcu napada - i još četvorici optuženika. Jedan sudija je prethodno već sročio pismeni nalog za suspendovanje suđenja kanadskom državljaninu Omaru Kadru, koji je optužen da je ručnom bombom ubio jednog američkog vojnika 2002. godine, u Avganistanu.

Obama takođe planira da u roku od 16 mjeseci povuče vojnike iz Iraka. Sjedinjene Države suočavaju se i sa dubokom ekonomskom krizom. Berzanski indeksi na Vol Stritu juče su pali za 330 poena, što je najveći pad na dan inauguracije u američkoj istoriji. Predsjednik Obama, sa svojim ekonomskim timom, radi na što bržem usvajanju novog paketa stimulativnih mjera, vrijednog 800 milijardi dolara, što je, kako je istakao na jednom od sinoćnjih inauguralnih balova - najveći prioritet.

"Najviše ćemo biti usredsređeni na usvajanje tog paketa i ponovno zapošljavanje ljudi", proučio je predsednik Obama.

Ključni član Obaminog tima, kandidat za sekretara za finansije Timoti Gajtner, danas svjedoči pred senatskim odborom koji bi trebalo da potvrdi njegovo imenovanje. Gajtner je morao da odgovora na pitanja u vezi neplaćanja saveznog poreza, od 2001. do 2004. u iznosu od 34 hiljade dolara, koje je kasnije otplatio uz punu kamatu.

"Želim da se izvinim odboru što sam ga primorao da provede toliko vremena postavljajući ta pitanja, kada pred zemljom stoje hitni ekonomski problemi", izjavio je Gajtner.

Senat bi kasnije danas trebalo da glasa i o nominaciji Hilari Klinton za novog šefa američke diplomatije.

Obamin prvi dan na položaju predsjednika inače neće biti samo posvećen rješavanju aktuelnih problema. Američki predsjednik će sa prvom damom danas otvoriti vrata Bijele kuće za javnost, a kako najavljuju njegovi savjetnici, imaće priliku i da isproba teretanu u svom novom domu.

XS
SM
MD
LG