Linkovi

Rusija obnovila isporuke gasa Evropi


Ruska državna energetska kompanija Gasprom obvnovila je isporuku gasa Evropi preko Ukrajine. Zvaničnici u Slovačkoj i Madjarskoj potvrdili su da je gas počeo da pristiže iz Ukrajine.

Rusija je obustavila dostavu gasa Zapadu pre 13 dana zbog spora sa Ukrajinom oko cene tog energenta. Dve zemlje su juče posle višednevnih pregovora konačno potpisale novi 10-ogodišnji sporazum o snabdevanju gasom. U Kijevu, ukrajinski predsednik, Viktor Juščenko, kritikovao je sporazum koji je zaključila njegova politička suparnica, premijerka Julija Timošenko.

Juščenko je rekao da je taj sporazum naneo štetu interesima zemlje, ali da neće blokirati njegovu primenu, dok je Timošenko hvalila sporazum, rekavši da se njima Ukrajini daje vreme da radi na energetskoj efikasnosti i diversifikaciji. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je obnavljanje dostave ruskog gasa, ali je dodao da će Evropska unija morati da preduzme odgovorajuće korake da bi sprečila eventualne buduće obustave isporuke tog energenta.

XS
SM
MD
LG