Linkovi

Obama obeležio praznik posvećen Martinu Luteru Kingu


Novoizabrani predsjednik Barak Obama je, dan uoči inauguracije, pozvao Amerikance da u periodu duboke ekonomske krize u zemlji, gaje optimizam i da se okrenu javnoj službi. Obama je u Vašingtonu prisutvovao nizu događaja, kojima je obilježen 80. rođendan najpoznatjeg borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga.

Barak Obama je današnji praznik, kojim se odaje počast Martinu Luteru Kingu, posvetio promovisanju službe zajednici i zemlji. Budući predsjednik prvo je posjetio povrijeđene vojnike u vojnoj bolnici Volter Rid, a zatim i lokalno sklonište za tinejdžere beskućnike, gdje se pridružio volonterima u farbanju zidova. Obama je tm prilikom apelovao na naciju da, služeći drugima, oda počast Kingovom životu i poruci.

“Kada je naš narod angažovan na poboljšanju uslova u svojoj zajednici, onda možemo nešto da postignemo. I kao što znate, jedan od ciljeva moje administracije biće da osigura postojanje vlade koja je odgovornija i efikasnija u pomaganju porodicama. I uzimajući u obzir krizu u kojoj se nalazimo i teškoće kroz koje mnogi ljudi prolaze, ne možemo da dozvolimo lijenost. Svi moraju da budu uključeni i da daju svoj doprinos. Mislim da su Amerikanci spremni da to urade", kazao je budući predsjednik.

Buduća prva dama SAD Mišel Obama i supruga novoizabranog potpredsjednika Džo Bajdena, Džil su, u međuvremenu, posjetile stadion Robert F. Kenedi, gdje su volonteri i članovi vojnih porodica ukrašavali pakete i pisali pisma američkim vojnicima koji služe u inostranstvu.

Obama će večeras, nekoliko sati uoči polaganja zakletve, biti domaćin odvojenih večera, kojima se odaje počast republikanskom senatoru Džonu Mekejnu, budućem potpredsjedniku Džo Bajdenu i bivšem državnom sekretaru Kolinu Pauelu, odnosno, kako je saopštio tranzicioni tim, trojici Amerikanaca čija je dugogodišnja služba javnosti osnažena njihovom posvećenošću dvostranačkim dostignućima.

Stanovnici Vašingtona i brojni posjetioci, u međuvremenu, se pripremaju za brojne zabave, balove i druge proslave, koje će biti održane nakon inauguracione ceremonije.



XS
SM
MD
LG