Linkovi

Izrael počeo povlačenje iz Pojasa Gaze, na snazi krhko primirje


Izraelska vojska saopštila je da je počela postepeno povlačenje svojih snaga iz Pojasa Gaze, po završetku tronedeljne ofanzive na palestinskoj teritoriji. Izraelski zvaničnici nisu želeli da kažu koliko vojnika povlače, ali očevici tvrde da su videli tenkove i pešadiju kako se kreću ka izraelskoj granici.

Povlačenje je počelo ubrzo pošto je Hamas proglasio prekid vatre i dao izraelskim snagama sedam dana da napuste njihovu teritoriju. Lider Hamasa, Musa Abu Marzuk, izjavio je da će tokom naredne nedelje naoružane palestinske grupe prekinuti vatru, ali uprkos tome ekstremisti iz Gaze ispalili su bar tri projektila na južni Izrael posle njegovog saopštenja. Izrael je sinoć najavio jednostrani prekid vatre, koji je počeo rano jutros po lokalnom vremenu, ali su ga izraelski ratni avionu ubrzo prekršili, s obzirom da su palestinski ekstremisti ispalili najmanje 12 raketa na Izrael.

Izraelski premijer Ehud Olmert nazvao je prekid vatre u Gazi krhkim i dodao da Izrael neće oklevati da odgovori ukoliko Hamas nastavi sa napadima. On je takođe rekao novinarima da se prekid vatre prati "iz minuta u minut".

Samit u Šarm el-Šeiku

U međuvremenu, Evropski i arapski lideri sastali su se u egipatskom letovalištu Šarm el-Šeik kako bi pronašli rešenje i dali podršku trajnijem miru u Pojasu Gaze.

Na samitu nije bilo predstavnika ni Izraela, ni Hamasa, a skupom su predsedavali egipatski predsednik Hosni Mubarak i njegov francuski kolega Nikola Sarkozi. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, pozvao je i Hamas i Izrael da naporno rade na jačanju krhkog primirja , kako bi ga pretvorili u dugotrajni mir. Britanski premijer Gordon Braun apelovao je na što brže dopremanje humanitarne pomoći u tu oblast, a njegova Vlada obećala je dodatnih 30 miliona dolara.

Palestinski predsednik Mahmud Abas sastao se ranije danas sa predsednikom Egipta Mubarakom i ponovio poziv za momentalnu dostavu humanitarne pomoći. Abas je takođe apelovao na palestinsko jedinstvo, između svog pokreta Fatah i rivalskog Hamasa, koji kontroliše Pojas Gaze.

XS
SM
MD
LG