Linkovi

Obama unosi novi stil u američku vladu


Novoizabrani predsjednik Barak Obama, kako mnogi ističu, donio je novi stil i pristup predsjedničkoj kampanji. Svojom porukom o promjeni privukao je veliki broj ljudi, ali i inspirisao mnogobrojne volontere. Obama će, prema najavama svojih savjetnika, dio tog stila i inovativnosti iskoristiti i nakon što preuzme položaj, kako bi donio neophodne promjene.

Dva mjeseca nakon izbora, neki od volontera, koji su radili za kampanju novoizabranog predsjednika Baraka Obame, okupili su se u javnoj biblioteci u okrugu Laudon, u Virdžiniji
da bi raspravljali o 12 pitanja, s kojima se budući predsjednik suočava. Gotovi svi su o sastanku saznali na internetu.

Od pokretanja kampanje na internetu, do postavljanja svojih redovnih, radijskih obraćanja subotom na Ju tjubu, Obama je bio veoma inovativan u korišćenju tehnologije.

Tomas Gensemer objašnjava kako je izborni štab privlačio donatore.

"Za pet dolara, imali ste šansu da večerate sa kandidatom", kaže on.

Programeri iz Tomasove internet kompanije, Blue State Digital, kreirali su mrežu za društvenu interakciju, koja je podstricala volontere da dolaze na sastanke, budu aktivni i govore o svom iskustvu pred kamerom.

"Napravite priču, koja podstiče ljude da stalno preduzimaju akcije,” kaže Gensemer.

Ta priča ubrzo je postal slogan, koji je sam kandidat ponavljao bezbroj puta.

Na sastanku u okrugu Laudon, u Virdžiniji, Marša Karlin ističe:

"Želimo da sada razmislite o tome gdje želimo da budemo u budućnosti”.

Gotovo stotinu volontera podijelilo se u manje grupe. U jednoj od njih, govori se o zdravstsvenom sistemu, koji bi kontrolisala vlada.

"Ne možemo da poboljšamo zdravstvenu zaštitu, ako imamo privatni sistem za dostavu, privatne osiguravajuće kompanije i privatne bolnice “ ukazuje Piter Raš.

"Slažem se. Zemlja je spremna za to,” kaže volonterka Šer Kaningem i
dodaje - "Uradiću sve što zatraže od mene”.

Obamin tranzicioni tim nada se da će iskoristiti tu energiju kako bi progurao agendu budućeg predsjednika.

Obaminim skupovima prisustvovao je veliki broj ljudi, ne samo u Americi, već i u inostrantvu, uprkos antiameričkim stavovima. Analitičari u Obami vide predsjednika, čija lična priča može da obnovi kredibilitet SAD i čija taktika na internetu pruža šansu za uspostavljanje kontakta sa međunarodnom javnošću.

Tomas Miler radi u nevladinoj organizaciji “Biznis za diplomatsku akciju”.

"Principi i ciljevi onoga što bi trebalo uraditi na globalnom planu su, po našem mišljenju, veoma slični onima na domaćem tlu,” kaže Miler.

Novoizabrani predsjednik je, uprkos poruci o promjeni, bio kritikovan tokom kampanje zbog, kako su navodili novinari, prevelike kontrole. Dopisnik magazina Njuzvik, Ričard Vulf, koji je pratio Obaminu kampanju, kaže da je najgori slučaj bio kada je Obama u junu ostao u Vašingtonu kako bi se, u jednoj privatnoj kući, sastao sa senatorkom Hilari Klinton. Izborni štab je u međuvremenu, ističe Vulf, praktično kidnapovao novinare, odvodeći ih iz grada. Pojedini se pitaju da li će administracija budućeg predsjednika biti otvorenija od prethodne.

"Mislim da žele da odaju utisak otvorenosti, što nije isto što i biti otvoren,” kaže Vulf.

U okrugu Laudon, međutim, vlada optimizam.

“Obama nam je vratio samopouzdanje i mislim da će to promijeniti politički sistem u našoj zemlji,” kaže Šer Kaningem.

Volonteri očekuju obnovu Amerike, koja samo može biti rezultat stila i pristupa budućeg predsjednika.


XS
SM
MD
LG