Linkovi

Izrael pogodio kompleks Ujedinjenih nacija u Gazi


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da je zgrožen izraelskim bombaškim napadom na glavni kompleks Ujedinjenih nacija u gradu Gazi u kojem je smeštena humanitarna agencija svetske organizacije za pomoć palestinskim izbeglicama.

Zgradu je posle napada zahvatio požar, a funkcioneri svetske organizacije u Gazi veruju da su bombe sadržale beli fosfor, koje pored toga što stvaraju dimnu zavesu, izazivaju opekotine i mogu da budu smrtonosne. Organizacija Human Rajts Voč, optužila je Izrael da ih nelegalno koristi u naseljenim oblastima. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija u Tel Avivu je pozivajući na prekid vatre, rekao da mu je izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao da su je pomenuti bombaški napad - u kojem su ranjene tri osobe - bio „velika greška“ i da ga doživljava „veoma ozbiljno“. Ban je ukazao da je broj žrtava u ovom sukobu postao, kako se izrazio, „nepodnošljiv“.

U međuvremenu, izraelske snage po prvi put su ušle duboko u urbane centre, zbog čega su mnogi građani zatočeni u svojim domovima. I Izrael i palestinska ekstremsitička grupa Hamas oglušili su o apel Ujedinjenih nacija da se sukobi obustave. Funkcioner izraelskog ministarstva odbrane Amos Gilad danas boravi u Kairu radi razgovora o mirovnom planu sastavljenom uz posredstvo Egipta. Predstavnici Hamasa su se juče u Kairu sastali sa egipatskim posrednicima, a funkcioner Hamasa Sala al Bardavilm rekao je da njegova grupa nije odbacila široke okvire tog plana, ali ga nije ni prihvatila i dodao da je Hamas izneo svoje gledište i da će čekati na odgovor Izraela.

Lekari navode da je preko hiljadu građana Gaze, od čega 300 dece, ubijeno u borbama, koje kako Izrael tvrdi, imaju za cilj obustavu napada Hamasa na Izrael. Među žrtvama sukoba je takodje i 13 Izraelaca.

XS
SM
MD
LG