Linkovi

Stručnjaci o glavnim spoljnopolitičkim izazovima nove administracije


Na nedavnoj konferenciji održanoj pod pokroviteljstvom Američkog instituta za mir u Vašingtonu, grupa bivših i sadašnjih visokih američkih spoljnopolitičkih zvaničnika razmatrala je ključna pitanja rata i mira sa kojima će se suočiti administracija novoizabranog predsednika Baraka Obame. Učesnici skupa najveću pažnju posvetili su pitanjima nuklearne proliferacije, sprečavanje izbijanja genocida u kriznim područjima sveta i budućnosti bliskoistočnog regiona.

Bivši sekretar za odbranu Vilijem Peri upozorio je da bi razvoj nuklearnog arsenala od strane Irana i Severne Koreje mogao da dovede do naglog širenja nuklearne tehnologije i još veće opasnosti da atomsko oružje dospe u ruke terorista.

„U stvari, lično verujem da se nalazimo na prekretnici. I ukoliko se svet zaista nalazi na prekretnici, ona bi mogla da bude nepovratna i opasnija više nego što to iko može da zamisli.“

Zalažući se za globalnu eliminaciju nuklearnih arsenala, Peri je rekao da je to najbolji put za sprečavanje da takvo oružje dospe u ruke terorističkih organizacija. Takođe je istakao da strategija okončanja širenja nuklearnog oružja podrazumeva izuzetno intenzivnu saradnju sa drugim zemljama i pojačanu američku podršku Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.

„Predsednik Obama će na nuklearnom planu biti suočen sa ogromnim problemima, od kojih ni jedan ne može da se reši unilateralno.“

Bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt zatražila je od nove administracije i Kongresa da proglasi sprečavanje genocida u svetu, jednim od američkih nacionalnih prioriteta.

„Sjedinjene Države bi trebalo eliminaciju genocida da postave kao jedan od prioriteta spoljne politike. Sprečavanje katastrofe u savremenom svetu iziskuje daleko više od retorike, koja obično prati ovo pitanje.“

Bivša državna sekretarka je istakla da masovni zločini podstiču druge vrste opasnosti, naročito u korumpiranim i slabim državama, koje mogu da se preliju izvan granica.

Penzionisani marinski general Entoni Zini je ukazao na značaj bezbednosnih programa za pomoć, na primer, zemljama i regionalnim organizacijama u Africi.

„Smatram da je mnogo mudrije osnažiti organizacije kao što su Afrička Unija, Ekonomska zajednica Zapadnoafričkih zemalja, Zajednica Istočnoafričkih zemalja i druge, nego da se čeka na katastrofu i potom polemiše da li vojne snage razvijenog sveta treba da se angažuju u situaciji u kojoj će verovatno dugoročno pričiniti više štete nego koristi.“

Sprečavanje genocida je cilj koji se može ostvariti sa pravim planom, zaključio je general Zini.

XS
SM
MD
LG