Linkovi

Palestinski lekari tvrde da je u ofanzivi Izraela poginulo preko hiljadu ljudi


Palestinski lekari saopštili su da je više od hiljadu ljudi ubijeno od početka izraelske kampanje protiv ekstremista Hamasa u Pojasu Gaze, a među žrtvama je i veliki broj žena i dece.

Ta brojka nije potvrđena iz nezavisnog izvora, ali predstavnici Ujedinjenih nacija tvrde da su prethodne procene palestinkih lekara bile uglavnom kredibilne. Tokom 19 dana, koliko traje ofanziva jevrejske države u Gazi, poginulo je i 13 izraelskih vojnika.Dirketorka UNICEF-a, En Veneman izjavila je da je u ofanzivi Izraela na Gazu poginulo 300 dece, i da je bar 1.500 mališana povređeno, nazivajući te brojke tragičnim i neprihvatljivim.

U međuvremenu, zvaničnici Hamasa objavili su da su egipatskim posrednicima predstavili svoje stavove u vezi sa planom za prekid vatre u Gazi i da čekaju na odgovor Izraela.

U Jerusalimu, prvi čovek Međunarodnog komiteta crvenog krsta Jakob Kelengerger rekao je da je situacija u Gazi šokantna, pošto je juče posetio palestinsku teritoriju i izraelski grad Sderot, koji je neprekidno izložen projektilima Hamasa. Kelegerger je pozvao obe strane da prave razliku između vojnih ciljeva.

Takođe danas, predsednik Bolivije Evo Morales izjavio je da njegova zemlja prekida diplomatske veze sa Izraelom zbog vojne kampanje u Gazi, dok je generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun na početku bliskoistočne turneje, u Egiptu, ponovo pozvao na momentalni i dugotrajni prekid vatre.

XS
SM
MD
LG