Linkovi

Doneli: Ekonomija i žarišna područja biće prioriteti Obamine administracije


Novoizabrani američki predsednik, Barak Obama, naglašava da će njegovi prioriteti biti ekonomija i spoljnopolitička pitanja u žarišnim područjima, kaže u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, saradnik instituta “Amerikan Enterprajz”, Tomas Doneli.

Doneli: Imate dva najkritičnija izazova, a to su ekonomija, i povezano sa njom i možda još važnije - spoljnopolitička pitanja. Barak Obama je nasledio neizvesnu svetsku situaciju, sa jačanjem Kine, situacijom na Bliskom istoku, ratovima u Iraku i Avganistanu, novom ulogom Rusije, itd. Medjutim, najveću zabrinuotst stvara upravo medjusobna povezanost ekonomske krize i geopolitičkih neizvesnosti. Drugi svetski rat je delimično usledio kao rezultat velike depresije i stoga mislim da će rešenje tekuće ekonomske krize i očuvanje stabilnosti i bezbednosti biti od presudne važnosti. Ako Vašington prihvati paket stimulativnih mera za oporavak ekonomije, to će biti pozitivan korak, ali se i dalje postavlja pitanje da li će to biti dovoljno za oživljavanje američke ekonomije. Ukoliko se recesija završi relativno brzo, to će biti dobar znak, ali ćete još uvek imati veliko povećanje nacionalnog duga. S druge strane, postoji mogućnost da ekonomski oporavak potraje nešto duže i zbog globalne ekonomske krize, pošto još nemamo potpunum sliku finansijske krize širom sveta. To znači da će oporavak biti teži nego tokom ranijih recesija koje su bile uglavnom ograničene na SAD i Evropu.

Glas Amerike: Da li će bliskoistočni konflikt biti jedan od priroriteta Obamine administracije i kakva bi mogla da bude uloga budućeg državne sekretarke Hilari Klinton?

Doneli: Bliski istok će svakako imati prioritetnu važnost u Obaminoj administraciji, kao što je bio i u Bušovoj, pa i u Klintonovoj. To je višedecenijski problem, ali u kritično važnom regionu za industrijski svet koji zavisi od bilikoistočne nafte. Hilari Klinton će imati istovremeno izuzetnu priliku da na Bliskom istoku ostvari istorijski uspeh ako pronadje rešenja za sukobe Izraela i njegovih suseda. Nagoveštava se da će Klintonova imenovati brojne zvaničnike koji će nadgledati prilike u pojedinim regionima, poput Ričarda Holbruka za jugoistočnu Aziju i Denisa Rosa za Bliski istok. Dakle, ona će lično, ali i preko specijalnih izaslanika voditi i sprovoditi svoju politiku.

Glas Amerike: Kakve mere bi Obamina administracija mogla da preduzme u rešavanju trostrukog problema - u Iraku, Avganistanu i Pakistanu?

Doneli: Veoma sam zabrinut zbog toga što Obama nije uključio Indiju u rešavanje problema na jugu Azije. Naravno da su važni Avganistan, gde se američka vojna pozicija učvrščuje, kao i Pakistan, dok je Irak u boljoj situaciji u odnosu na stanje pre dve godine. Ipak, dok prebacujemo fokus pažnje na Avganistan i Pakistan, ne bi trebalo isključiti Indiju, imajući na umu nedavne napade u Bombaju. Situacija izmedju Indije i Pakistana je krhka i opasna i to će biti jedno od kritičnih pitanja, uporedo sa situacijom u samom Pakistanu i Avganistanu. Taj problem se mora rešešavati sveobuhvatno ali brzo.

Glas Amerike: Kakva bi mogla da bude politika Obamine administracije prema Evropskoj uniji i Rusiji?

Doneli: Američka politika prema Evropskoj uniji će uglavnom biti u saglasnosti sa dosadašnjom, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu. Glavna poluga američkog angažovanja u Evropi će i dalje biti NATO, ali će uticaj EU biti sve jači u transatlanskim odnosima i očekujem da će se takav trend nastaviti. U pogledu Rusije, nakon rata u Gruziji i tekuće energetske krize u Evropi, koju je Rusija izazvala, verovatno će biti potrebno da se izgrade novi odnosi sa Moskvom, ne u cilju konfrontacije, već realnije procene namera i ambicija Moskve. Naime, reč je o zemlji koja je sebi zacrtala standarde velike sile i želi da bude tretirana kao takva.





XS
SM
MD
LG