Linkovi

Fridom Haus: Srbija među slobodnijim zemljama sveta


Srbija spada u slobodne zemlje sveta - navodi se u godišnjem izveštaju američke nevladine organizacije Fridom Haus – “Sloboda u svetu”. Na skali od jedan do sedam, gde je jedinica najbolja ocena, Srbija je dobila trojku za politička i dvojku za ljudska prava, kao i prošle godine.

U izveštaju se ocenjuje da je, uprkos problemima u vezi sa odredjivanjem statusa Kosova, Srbija ostvarila napredak u borbi protiv korupcije i poboljšala saradnju sa Haškim tribunalom. Crna Gora označena je kao “delimično slobodna”, jer je dobila trojke u obe kategorije, dok je sa ocenom šest za politička prava, i peticom za gradjanske slobode Kosovo svrstano u “neslobodne zemlje”. Kosovo se, izmedju ostalog, kritikuje zbog nepoštovanja ljudskih prava pripadnika manjina, loše bezbednosne situacije i korupcije.

Fridom Haus navodi da je, treću godinu za redom, u svetu 2008. zabeleženo nazadovanje u pogledu političkih prava i gradjanskih sloboda, a posebno u subsaharskoj Africi i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza. Navodi se da je stanje prava i sloboda posebno nazadovalo u Gruziji i Rusiji, što se delimično objašnjava njihovim ratom oko otcepljene regije Južne Osetije. Kao zemlje sa najgorom situacijom označene su Severna Koreja, Turkmenistan i Uzbekistan, dok su najviše ocene dobile zemlje Zapadne Evrope i Severne Amerike. Takodje se izražava uverenje da bi izbor Baraka Obame za predsednika SAD mogao da dovede do reforme, kako se ističe, “problematične” politike u domenu borbe protiv terorizma

XS
SM
MD
LG