Linkovi

Džon Mekormak: Stimulativni ekonomski paket - Obamin prioritet


Šta može da se očekuje od administracije novoizabranog predsednika Baraka Obame u pogledu unutrašnje i spoljne politike? O tome govori zamenik urednika konzervativnog časopisa “Vikli standard”, Džon Mekormak.

Mekormak:“Glavni prioritet novoizabranog predsednika Baraka Obame će biti ’stimulativni ekonomski paket’, kojim bi se pomogla američka privreda. To će se učiniti upumpavanjem sredstava u infrastrukutru, kao što su autoputevi, mostovi, škole, pa zatim povećanjem plata prosvetog osoblja, reformom zdravstvenog sistema i pomaganjem industrijskog i finansijskog sektora sa paralelnim sprovodjenjem odgovarajućih ‘reformi’. Obama se zalaže i za poreske olakšice, što i mi konzervativci pozdravljamo, ali dovodimo u pitanje način na koji se to može sprovesti u delo i tu postoje oprečni stavovi. U svakom slučaju, čini mi se da će glavni izazov Obaminoj administraciji biti promena samoregulativnog pristupa američkoj ekonomiji”.

Glas Amerike:A u pogledu spoljne politike?

Mekormak:“Mislim da ćemo videti nastavak Bušove spoljne politike. Obama želi da okonča oba rata, u Iraku i Avganistanu, ali ne po svaku cenu, što bi moglo da dovede do produženja tih ratova, a time i dalje ugroženosti američkog ekonomskog oporavka. Naime, postignut je izvesan uspeh u Iraku i priprema se teren za povlačenje američkih snaga, ali ako izbije veliko nasilje, to bi moglo da odloži, pa možda i promeni neke planove u pogledu Iraka i Avganistana. Naravno, drugo važno spoljnopolitičko pitanje je situacija u Avganistanu i relokacija nekih američkih trupa iz Iraka u Avganistan, kao i teška stiuacija na graničnom području između Avganistana i Pakistana, na kojem operišu brojni teroristi. Ukoliko Sjedinjene Države ne budu uspele da lokalizuju i obuzdaju terorističke aktivnosti u Avganistanu i one se preliju dublje u Pakistan, to će biti veliki izavov za novu administrciju. Okončanje ovih ratova neće biti lako i zahtevaće izuzetno liderstvo i hrabrost, ali će biti i iskušenje da se novi predsednik u krajnjem slučaju dokaže na vojnom planu”.

Glas Amerike:Da li očekujete neke promene u odnosima Sjedinjenih Država i Evrope i Rusije?

Mekormak:“U pogledu Rusije, Obama je davao oprečne izjave. Tokom kampanje u državi Ajovi, rekao je da se protivi stacioniranju raketnog sitema u Poljskoj i Češkoj, a kasnije, u debati sa Mekejnom, rekao je da podržava takav sistem, ali samo ako je operativan. Dakle, on tu nije jasan, mada neki analitičari smatraju da bi Obama bio spreman da tu napravi ustupak Rusima, ukoliko bi obezbedio njihovu saradnju u pogledu Irana. Konzervativni stav je da Sjedinjene Države mogu da postignu obe stvari – da stacioniraju raketni sistem u Evropi i obuzdaju Iran. U pogledu Evropske unije, Obama je za intenzivniji dipomatski dijalog sa Evropom i za jaču ekonomsku i vojnu saradnju”.

XS
SM
MD
LG