Linkovi

Izraelska vlada poručila da će nastaviti sa ofanzivom u Pojasu Gaze


Izraelska vlada sastala se danas da razgovara o sledećim koracima u ofanzivi protiv islamske ekstremističke grupe Hamas, koja u Pojasu Gaze traje već 16. dan. Procenjuje se da je od 27. decembra, kada je sve počelo stradalo više od 870 Palestinaca i 13 Izraelaca.

Dok se kopnene snage izraelske vojske probijaju sve dublje ka gusto naseljenom gradu Gazi, izraelski premijer Ehud Olmert sastao se sa članovima svog kabineta u Jerusalimu, i poručio da je prerano za obustavu vatre u Gazi.

Olmert je rekao da se „Izrael približava postizanju svojih ciljeva“, ali da je potrebno više vremena, kako bi se nanaela još veća šteta vojnim kapacitetima Hamasa. On je pozvao na strpljenje i odlučnost u cilju okončanja Hamasovih raketnih napada i promene bezbednosne situacije u južnom Izraelu.

Ministar odbrane Ehud Barak ostavio je prostora za diplomatiju.

„Vojska će nastaviti operacije na zemlji, s mora i iz vazduha, a u isto vreme“, poručio je Barak „mi ćemo razmotriti diplomatska nastojanja“ za prekid vatre.

Palestinski zakonodavac sa Zapadne Obale Hanan Ašravi izjavio je da je odavno trebalo postići primirje.

"Svakako da bih voleo da vidim momentalni prekid vatre, trenutni prekid nasilja, najezde i invazije, ovog užasnog napada na zatočenu palestinsku populaciju“, rekao je Ašravi.

U Damasku, lider Hamasa u egzilu Kaled Mašal poručio je da njegova strana neće razmotriti prekid vatre sve dok Izrael ne obustavi ofanzivu i pristane da ukine blokadu Gaze, koja parališe život na palestinskoj teritoriji.

Istovremeno, iako su Vladi rekli da Hamas neće istaći belu zastavu, vodeći izraelski zvaničnici zaduženi za bezbednost takođe smatraju da je palestinska ekstremistička organizacija u haosu. Municija je pri kraju, tuneli kojim su dopremane zalihe preko granice sa Egiptom su uništeni, i stoga, vojni obaveštajci veruju da je Hamas zaintersovan za primirje. Međutim, s obzirom da projektili i dalje terorišu južni Izrael, zvaničnici zaduženi za bezbednost preporučili su da vojska nastavi da pritiska Hamas.


XS
SM
MD
LG