Linkovi

Nastavlja se sukob u Pojasu Gaze - obe strane odbacuju medjunarodne mirovne pokušaje


Na početku treće nedelje sukoba, Izrael zasipa Pojas Gaze vatrom iz vazduha, sa mora i kopna, ekstremisti iz Hamasa ispaljuju rakete na Izrael, a obe strane odbacuju pokušaje međunarodne zajednice da prekine sukob.

Izraelska vojska je izvela više od 40 vazdušnih napada u kojima je poginulo najmanje 15 boraca Hamasa. Nadležni iz palestinske medicinske službe kažu da je u tenkovskoj vatri poginulo najmanje osam ljudi u izbegličkom logoru Džabalija na severu Gaze. Izraelska vojska to demantuje. Izraelski avioni su bacali plakate s upozorenjem stanovnicima Pojasa Gaze da planiraju da pojačaju ofanzivu.

U međuvremenu, Hamas je ispalio rakete koje su pogodile grad Aškelon i ranile najmanje tri osobe. U Kairu, palestinski predsednik Mahmud Abas je razgovarao sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom o egipatskom predlogu za prekid vatre. Abas je zatražio da se taj predlog prihvati, rekavši da je to „jedini mehanizam“ koji može da prekine krvoproliće. Hamas je uputio delegaciju u Kairo da razgovara o egipatskom predlogu, dok su izraelski zvaničnici bili u Kairu početkom nedelje. I Izrael i Hamas su odbacili rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se predviđa momentalni prekid vatre. Izraelski premijer Ehud Olmert je izjavio da će Izrael nastaviti dejstva sve dok na izraelske civile budu ispaljivane rakete. Hamas se zariče da neće prihvatiti nijedan plan kojim se ne prekida izraelska blokada Gaze.

Medicinska služba u Gazi kaže da je od početka sukoba poginuo 821 Palestinac, od čega su otprilike polovina civili. Izrael kaže da ne cilja na civile i optužuje Hamas da lansira rakete sa naseljenih područja. Na drugoj strani, poginulo je 10 izraelskih vojnika, a tri civila su stradala od raketa. Stotine hiljada stanovnika Pojasa Gaze su suočene sa nestašicom hrane, lekova, vode i energije. Zvaničnici Ujedinjenih nacija kažu da će nastaviti humanitarne operacije čim bude moguće, pošto dobiju garancije od Izraela da će poštovati bezbednost humanitarnih radnika.

XS
SM
MD
LG