Linkovi

Uprkos sporazumu, biće potrebno oko tri dana da ruski gas stigne do evropskih zemalja


Evropski monitori su na terenu u UKrajini I kada stigne vest da kontrolišu tok gasa kroz Ukrajinu, biće ispunjen i ključni uslov ruskog Gasproma da otvori ventile prema Evrpskoj uniji i Zapadnom Balkanu. Od trenutka kada gas krene put Evrope, biće mu potrebno oko tri dana da stigne do krajnjih korisnika.

Prema informacijama koje pristižu u sedište Evropske komisije, ruski gas bi trebao krenuti put Evrope. Eksperti gasnih kompanija iz EU i zvaničnici EK su rasporedjeni na lokacijama u Ukrajini i spremni da nadgledaju da li evropski gas stiže I kome je namijenjen što je bio ključni ruski uslov da se ventili otvore.

Portparol Komesarijata za energiju, Feran Taradeljas:

"Mislim da je najvažnija vest došla jutros - da su utvrdjeni tehnički
uslovi da gas dodje do Evrope kada se otvore ventili. Rusi kažu da im za upućivanje gasa prema Ukrajini treba 30 sati, dok Ukrajinci kažu da im za transport gasa do evropske granice treba nešto manje od 36 sati od momenta kada počnu da primaju gas. To znači da će biti potrebno najmanje tri dana od puštanja gasa do njegovog stizanja do evropskih granica i do evropskih potrošača".


Sporazumu je prethodio dramatičan zaplet. Nedugo nakon što je načelno postignut, sporazum je propao. U Briselu je sinoć prvi čovek ruskog Gasproma, saopštio kako njegovo obećanje da će po rasporedjivanju monitora na ukrajinskoj strani, pada u vodu, jer su predstavnici ukrajinskog Naftohaza odbili da potpišu sporazum o slanju posmatraa. Prvo su Ukrajinci odbili po potpišu protokol pripremljen u Moskvi, a potom su i Rusi odbili kijevski predlog, jer on nije predvideo da u sastavu monitora budu ruski eksperti, kao ni eksperti evropskih gasnih kompanija.

Predsjednik Upravnog odbora Gasproma, Aleksej Miler:

“Dogovori su propali i nema sporazuma o slanju posmatrača u Ukrajin. U svakom slučaju, postoji saglasnost o važnosti sastavljanja misije monitora. Danas su Ukrajinci takodje, kao i mi, razgovarali sa Evropskom komisijom i mogu da potvrdim da su odbili potpisivanje dokumenta o sastavu i rasporedjivanju misije.”

Zatim je usledio niz kontakata i telefonskih razgovora najviših evropskih zvaničnika kasno sinoć i rano jutros u okviru pritiska da se usvoji plan slanja monitora koji će osigurati da, kako tvrdi ruska strana, Ukrajina ne uzima evropski gas. Ukrajinsko-ruske nesuglasice su ostavljene na rešavanje Kijevu i Moskvi, dok je sporazum o slanju gasa Evropi konačno postignut i poruka iz kancelarije predsednika Evropske komisije je jasna.

Portparol predsednika EK, Pia Arenkilde Hansen:

"Sada je vreme da se ponovo otvore ventili i da se osigura da evropski potrošači dobiju gas koji im i pripada,” zaključio je Hansen.

XS
SM
MD
LG