Linkovi

Barak Obama poziva Kongres na hitnu akciju radi spasavanja ekonomije


Američki Kongres je u sredu i zvanično proglasio Baraka Obamu pobednikom novembarskih predsedničkih izbora. Kongresmeni iz oba doma su održali dugogodišnju tradiciju i svečano izbrojali glasove elektora iz svih država i prestonice Vašingtona. Potpredsednik Ričard Čejni je objavio konačni rezultat, prema kojem je Obama dobio 365 elektorskih gasova, a Džon Mekejn 173. To saopštenje propraćeno je gromoglasnim aplauzom svih prisutnih. Inače, budući predsednik je u govoru na univerzitetu Džordž Mejson, nadomak Vašingtona ponovo, četvrti put za redom, govorio o gorućem problemu za Sjedinjene Države – stanju ekonomije.

Novoizabrani predsednik uputio je ozbiljno upozorenje – ukoliko Kongres ne usvoji njegov plan za ekonomski oporavak po hitnom postupku, Sjedinjene Države mogle bi da se suoče sa višegodišnjom recesijom.

„Stopa nezaposlenosti bi mogla da dostigne dvocifrenu brojku. Naš budžetski deficit bi mogao da iznosi hiljadu milijardi dolara, a to znači u proseku gubitak od 12 hiljada dolara prihoda za četvoročlanu porodicu.“

Obama zajedno sa kongresnim liderima nastoji da razradi detalje potencijalnog paketa podsticajnih mera u iznosu od hiljadu milijardi dolara. Demokrate se nadaju da će Kongres usvojiti taj - takozvani „plan za oporavak i reinvestiranje u Ameriku“ i da će Barak Obama moći da ga potpiše odmah po preuzimanju dužnosti 20. januara. Ipak, taj rok bi mogao da bude pomeren pošto su mnogi oprezni u pogledu ulaganja tako velike sume novca bez garancija za uspeh kao i zbog predvidjenog budžetskog deficita od hiljadu dvesto milijardi dolara u ovoj godini.

„Shvatam da su neki možda skeptični prema ovom planu. Naša vlada je već potrošila dosta novca, ali još nismo videli da je to dovelo do otvaranja novih radnih mesta, većih primanja i obnovljenog poverenja u našu ekonomiju.“

Paket stimulativnih mera mogao bi da uključi smanjenje poreza za srednju klasu, ulaganje u programe zdravstenog osiguranja i novu tehnologiju i direktnu finansijsku pomoć saveznim državama koju traže mnogi guverneri.

XS
SM
MD
LG