Linkovi

Postignut načelni sporazum o obnavljanju ruskih isporuka gasa Evropi


Rusija će opet otvoriti ventile i gas će krenuti put Evropske Unije i Balkana. Ta vest objavljena je u Briselu posle intenzivnih,odvojenih razgovora evropskih znavičnika sa predstavicima ruske i ukrajinske strane.

Delegacijama iz Kijeva i Moskve je danas na svim ključnim evropskim adresama još jednom naglašeno kako je apsolutno nedopustva situacija u kojoj cela Evropa, ne samo Unija, ima ulogu taoca u rusko-ukrajinskim nesporazumima. Zbog toga je zatraženo da se istog trenutka obnovi puno snabdevanje gasom EU i Zapadnog Balkana, a s tim u vezi, ponudjeni su evropski monitori koji bi nadgledali situaciju kroz Ukrajinu, gde je, prema ruskim optužbama, neovlašćeno uziman evropski gas jer je sama Ukrajina , zbog nepostignurog sporazuma sa ruskim Gaspromom, ostala bez tog energenta.

Nakon snažnog evropskog pritiska, čelnici Gazproma su pristali na monitore koji bi trebalo da budu garancija da će evropski gas stići do Evrope.

Predsednik Upravnog odbora Gasproma, Aleksej Miler:

"Pregovori sa EU su zaključeni sporazumom da onog trenutka kada se evropski posmatrači rasporede u Ukrajini, I budu imali pristup svim gasnim postrojenjima i kada buude sigurno da Ukrajina ne uzima evropski gas, da ćemo istog trenutka u punoj meri obnoviti snabdevanje gasom".

Ukrajinci su, sa svoje strane, uvjeravali da im je posebno žao zbog dramatičnih posledica, ali da je gas zaustavljen na ruskoj strani.

Potpredsednik vlade Ukrajine, Hrihorij Nemiria:

"Naglasili smo kako je važan humanitarni aspekt ove krize sa gasom, jer ljudi pate ne samo u državama EU, vech i u Ukrajini. Snabdevanje Ukrajine gasom je obustavljeno 1. januara ove godine i bili smo šokirani kada smo videli da je u rano jutro 7. januara potpuno obustavljen tranzit gasa preko ukrajinske teritorije za EU".

Danas su, dakle, potpuno razdvojena pitanja rusko-ukrajniskih nesporazuma, gde ruska strana traži skoro tri puta višu cenu za kubni metar gasa od dosadašnje, i snabdevanje gasom EU, čijoj ispravnosti bi trebalo da doprinesu medjunarodni eksperti. Veruje se da će sastanak ekspertske grupe za gas EU u Briselu, u petak, zajedno sa ruskom i ukrajinskom stranom doneti više tehničkih detalja o postignutom sporazumu, ali već sada se računa da bi, ukoliko se monutori sutra rasporede u Ukrajini, Rusi mogli pustiti gas prema Uniji i Zapadnom Balkanu odmah nakon toga, što bi značilo da bi, putujući do Evrope 36 sati, gas mogao stići u prvim satima vikenda. Ovo sve pod uslovom da budu održana obećanja data na današnjim sastancima u Briselu.




XS
SM
MD
LG