Linkovi

Rusija obustavila isporuke gasa preko Ukrajine, EU apeluje za rešenje


Rusija je danas u potpunosti obustavila dostvu prirodnog gasa evropskim zemljama preko Ukrajine zbog spora sa Kijevom oko cene tog energenta. Lideri Evropske unije uputili su poruku Rusiji i Ukrajini da što pre reše nesuglasice, a u četvrtak se na direktnim razgovorima u Briselu očekuju i čelnici ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftohaza.

Ruski premijer Vladimir Putin saopštio je odluku o tome prilikom današnjeg susreta sa predsednikom ruske državne energetske kompanije Gasprom, Aleksejom Milerom. Miler je naveo da je obustava isporuke preko Ukrajine odgovor na krađu gasa u toj zemlji. Ruski mediji izvestili su da je ruski predsednik Dmitrij Medvedev telefonom poručio svom ukrajinskom kolegi Viktoru Juščenku da će isporuke gasa biti obnovljene tek pošto dve zemlje potpišu novi ugovor prema kojem će Ukrajina plaćati tržišnu cenu za ruski gas. Američki državni sekretarijat ocenio je da je obustava isporuke gasa ugroženoj populaciji evropskih zemalja - neprihvatljiva.

Potpuno zatvaranje ventila najviše je pogodilo istočne zemlje Evropske unije,poput Češke Republike, Slovačke, Bugarske, Rumunije, Grčke, Madjarske, ali i Zapadni Balkan – Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku i Makedoniju.

Na evropskoj strani su u potpunosti ovisne od ruskog gasa Latvija, Slovačka, Finska i Estonija, dok Italija i Nemačka, potroše polovinu svega što iz Rusije dodje u Evropu. Za Evropu je ovo pitanje od vrhunske važnosti - oko 80 odsto gasa koji Rusija isporučuje u njenom pravcu prolazi preko Ukrajine. Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo telefonom je razgovarao sa ruskim premijerom Putinom i ukrajinskom premijerkom Timošenko.

Portparolka Evropske komisije, Pia Arenkilde:

"Predsednik Barozo je jutros razgovarao sa premijerima Putinom i Timošenko i tražio od njih da se odmah ponovo uspostavi puni protok gasa za Evropsku uniju. Predsednik je jasno naglasio da je neprihvatljivo da snabdevanje gasom EU bude talac nesuglasica izmedju Rusije i Ukrajine. Takodje je rekao i da je reputacija dve zemlje kao pouzdanih partnera
Evropskoe unije ozbiljno dovedena u pitanje i insistirao da i Ukrajina i Rusija nadju stabilno i dugoročno rešenje koje bi garantovalo pouzdano snabdevanje gasom za EU".


Portparol Komesarijata za energiju, Feran Taradeljas:

"Nije na meni da kažem ko je više odgovoran od ove dve strane - obe su odgovorne za neispunjavanje svojih obaveza u snabdevanju gasom evropskih potrošača - situaciju koja je nastala zbog bilateralnih komercijalih problema dve strane. Zbog toga se moraju vratiti pregovorima i doći odmah do trajnog sporazuma. Želim da ponovim reči predsednika Baroza da je trenutna situacija krajnje neprihvatljiva".

Brisel je na hitne razgovore pozvao čelnike ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftohaza, kao i predstavnike dve vlade. Češko predsedništvo EU traži hitno otvaranje gasnih ventila prema Evropi, poručujući kako veruje da je uzrok problema još uvek komercijalne prirode. Ukoliko je geopolitički, kako se sve češće tvrdi medju članicama Unije, posebno onim iz reda bivših sovjetskih država, njegovo rešenje neće biti lako naći. U svakom slučaju, kredibilitet i Moskve i Kijeva je ozbiljno pao, poručuje se iz Praga.

U medjuvremenu, razmatraju se hitne mere poput deljenja raspoloživih zaliha gasa, ponovnog stavljanja u pogon zaustavljenih nuklearnih reaktora,te sazivanja hitnog evropsko-rusko-ukrajinskog samita gde bi se, jednom za sva vremena, pokušala otkloniti evropska energetska ovisnost od nesporazuma medju istočnim susedima.XS
SM
MD
LG