Linkovi

Obama: Bilionski deficit i narednih godina


Novoizabrani amerčki predsjednik Barak Obama ponovo je upozorio da Sjedinjene Države u narednim godinama očekuju budžetski deficiti u iznosu od hiljadu milijardi dolara. U okviru priprema za zvanično preuzimanje dužnosti Obama je danas imenovao kandidata za novi položaj u administraciji, koji će nadzirati kako vladine agencije troše novac poreskih obveznika.

Suočen sa bilionskim deficitom i recesijom, budući predsjednik objavio je u Vašingtonu da će Nensi Kilefer, bivša zvaničnica sekretarijata za finansije, obavljati dužnost glavnog nadzornika rada vladinih agencija. Njen zadatak je da poboljša efikasnost federalnih službi i smanji njihove troškove.

“Da bismo povratili povjerenje u ekonomiju, moramo da vratimo povjerenje građana u vladu, koja je na njihovoj strani i koja mudro troši novac kako bi zadovoljila potrebe njihovih porodica”, kazao je Obama.

Novi položaj u administraciji je, kako se ocjenjuje, izuzetno važan kada se uzmu u obzir trenutni veliki troškovi vlade. Bušova administracija već je razdijelila polovinu od 700 milijardi dolara, predviđenih za spasavanje finansijskog sektora, ostavljajući Obami 350 milijardi. Buš i Obama imali su priliku da razgovaraju o ekonomskoj situaciji uoči ručka sa svim bivšim američkim predsjednicima u Bijeloj kući, prvom takvom okupljanju od 1981. Odlazeći predsjednik je poželio sve najbolje svom nasljedniku.

Moja poruka, za koju mislim da je svi dijelimo, jeste da želimo da uspijete. Bez obzira da li pripadamo demokratskoj ili republikanskoj stranci, veoma volimo ovu zemlju”, istakao je Buš.

“Svi koji su ovdje prisutni razumiju pritiske i mogućnosti koji dolaze sa ovim položajem. Smatram da je prilika da dobijem dobar savjet i prijateljstvo ovih pojedinaca, izuzetna”, kazao je Barak Obama.

Rješenja za izlazak iz trenutne ekonomske krize danas su na Kapitol Hilu ponudili i ekonomski stručnjaci.

“Mislim da treba da postoji balans između potrošnje i smanjenja poreza, ali istovremeno smatram da bi naglasak trebalo više staviti na potrošnju”, smatra ekonomista Mark Zandi.

Prema projekcijama, koje su juče iznijele Federalne rezerve, Sjedinjene Države očekuje teška ekonomska situacija u prvoj polovini ove godine, nakon čega će privreda početi polako da se oporavlja.

XS
SM
MD
LG