Linkovi

Posle pauze za dopremanje humanitarne pomoći, Izrael nastavio vojnu operaciju u Pojasu Gaze


Izraelska vojska nastavila je napade na ciljeve Hamasa u Pojasu Gaze posle tročasovne pauze, uvedene da bi se dozvolilo dopremanje humanitarne pomoći na palestinsku teritoriju.

Izraelci su privremeno obustavili napade kako bi dozvolili "humanitarni koridor", ne bi li se stanovnici Gaze snabdeli zalihama najpotrebnije robe, a tokom ta tri sata i Hamas je privremeno prestao sa ispaljivanjem projektila na Izrael. Izraelski zvaničnici naveli su da bi razmotrili slične privremene prekide vatre u danima koji dolaze, s obzirom na sve veću zabrinutost u vezi sa nestašicama hrane, vode i lekova u Gazi.

Izrael je takođe suočen sa oštrom kritikom međunarodne zajednice u vezi sa palestinskim civilnim žrtvama u poslednjih 12 dana ofanzive protiv ektremista Hamasa. Izraelski kabinet za bezbednost trebalo bi da se sastane do kraja dana da razmotri da li će proširiti vojnu operaciju u Gazi, tako što će dozvoliti izraelskim snagama da uđu u urbane gradske centre.

U međuvremenu, izraelska vojska saopštila je da je tokom noći pogodila 40 ciljeva Hamasa, što u vazdušnim napadima, što artiljerijskom vatrom. Lekarsko osoblje u Gazi objavilo je da je u poslednjim napadima poginulo najmanje osam ljudi. S druge strane, projektili Hamasa pogodili su jug Izraela, ali nema izveštaja o žrtvama.

Procenjuje se da je u velikoj vazdušno-kopnenoj ofanzivi Izraela do sada stradalo preko 670 Palestinaca, aUjedinjene nacije veruju da su bar četvrtina žrtava civili, među kojima je i mnogo dece. Povređeno je oko 2.500 osoba.

XS
SM
MD
LG