Linkovi

Delegacija Hamasa u Kairu na pregovorima o primirju


Delegacija Hamasa koju predvode dva politička lidera stacionirana u Siriji, doputovala je u Kairo na razgovore sa egipatskim posrednicima o mogućem prekidu vatre sa Izraelom.

Televizijska stanica Al-Arabija je saopštila da je Izrael sprečio dva Hamasova lidera iz Pojasa Gaze da doputuju u Kairo. Nadležni iz Hamasa kažu da će organizacija razmotriti prekid vatre jedino ako Izrael završi ofanzivu u Gazi i otvori granice te teritorije. Izraelski ministar odbrane Ehud Barak je izjavio da se ofanziva nastavlja sve dok Izrael ne obezbedi „mir i spokojstvo“ stanovnicima na jugu Izraela koji su meta Hamasovih napada.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je posle susreta sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom i palestinskim i izraelskim liderima, saopštio da se vraća u Kairo na sastanak sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom. Francuski predsednik je posle obilaska francuskih mirovnih čuvara na jugu Libana, izjavio da dogovor o prekidu izraelske ofanzive „nije daleko“.

Do kraja dana, u Njujorku treba da se sastane Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, da razmotri nacrt rezolucije arapskih država kojim se od Izraela traži da prekine ofanzivu. Razgovorima treba da se pridruži i palestinski predsednik Mahmud Abas, zajedno sa ministrima inostranih poslova nekoliko evropskih i bliskoistočnih država. Arapski lideri se nadaju da rezoluciju neće da blokiraju Sjedinjene Države, koje su tvrdile da u prethodnim nacrtima nisu na odgovarajući način istaknuti raketni napadi Hamasa.

Pre sastanka Saveta bezbednosti, očekuje se da se generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun sastane u Vašingtonu sa predsednikom Bušom. Novoizabrani predsednik Barak Obama je danas izjavio da je „duboko zabrinut“ zbog sukoba, a posebno zbog ljudskih žrtava u Gazi.

Sastanku u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku treba da prisustvuje i državni sekretar Kondoliza Rajs. Funkcioner Državng sekretarijata je saopštio da će ona uložiti dodatne napore u dogovor o prekidu vatre, ali da su glavni cilj njenog puta u Njujork konsultacije sa američkim prijateljima i saveznicima, među kojima su i ministri inostranih poslova arapskih država, palestinski predsednik Mahmud Abas i turski ministar inostranih poslova Ali Babadžan.

XS
SM
MD
LG