Linkovi

Mladi imigranti sa radošću očekuju da Obama postane predsednik


Prema predvidjanjima demografa, do 2042. godine, više od polovine Amerikanaca neće biti belačkog porekla, već pre svega latino-američkog, azijskog ili afričkog. Inauguracija Baraka Obame, čiji je otac crnac iz Kenije a majka belkinja iz SAD, biće do sada najdramatičniji pokazatelj sve veće kulturne i etničke raznolikosti Amerike. To se možda najbolje ogleda u Njujorku, gradu imigranata i njihove dece.

Državna srednja škola Njukamers (Newcomers) u Kvinsu, u Njujorku, jedna je od dvanaest u gradu koje su namenjene prijemu novih doseljenika. Njeni učenici potiču iz Kine, Nepala, Bangladeša, Kolumbije, Jemena, Egipta, Haitija i drugih zemalja. Mnogi kažu da su srećni zbog Obamine pobede, zbog svoje nove zemlje i značenja te pobede za njihove živote.

Možda nije najčudnija, ali ovo je jedna od istorijski najznačajnijih pobeda u Americi, nešto zaista revolucionarno…”, kaže dečak iz Bangladeša. Njegov drug iz Kine dodaje: "To što će Afro-Amerikanac biti predsednik je istorijska promena.” Učenik poreklom sa Haitija ističe: “Kao crnac, sada imam veće šanse i više sam rešen da postanem neko važan jednog dana”.“Možda bi i neki Amerikanac azijskog porekla mogao da postane predsednik,” nada se devojčica iz Bangladeša.

Nekoliko blokova dalje u Kvinsu, Nora Čaves, rodjena u Kolumbiji, radi u organizaciji za socijalnu pravdu “Sagradimo put”, koja pomaže latinoameričkim doseljenicima. Ona ima dvoje dece i kaže da je Obamina pobeda zbog toga važna za nju.

Odlučila sam da ostanem u SAD zato što je on pobedio. Bila sam sumnjičava u pogledu budućnost, jer moja deca su rodjena ovde, američki su državljani ali su ipak Latinosi.

Sada, Čaves kaže da se oseća veoma drugačije: “Imigranti imaju šansu da zaista izgrade Ameriku i dostojanstven život u ovoj zemlji.”

Iskreno rečeno, mi smo zemlja imigranta. Osim Indijanaca, ovde su svi ostali doseljenici,” primećuje Muhamed Razvi, koji u Bruklinu vodi organizaciju za pomoć doseljenicima iz Južne Azije. Rodjen u Pakistanu, on svoju decu odgaja u Americi.

Imam petoro dece i objasnio sam im – pogledajte kakva velika promena! Amerika je sada ono što je trebalo da bude. Divno je znati da bi jednog dana i oni mogli da budu izabrani za predsednika.

Medju učenicima srednje škole Njukamers ima malo američkih državljana, ali oni kažu da Obamina pobeda svima podjednako znači. “On će uzeti novac koji je trošen na rat i uložiti ga u obrazovanje”, očekuje mlada Kineskinja. Dečak iz Jemena kaže: "Kod ovih izbora su bili važni svi ljudi, ne samo belci, ili Afro-amerikanci nego i imigranti takodje.”

Kao predsednik Barak Obama će u mnogo pogleda biti prvi: prvi predsednik mešovite rase, prvi čiji je jedan od roditelja rodjen na stranoj teritoriji, van Britanskih ostrva ili Kanade, prvi koji ima afričko i muslimansko nasledje. Za mnoge imigrante, on će takodje biti prvi američki predsednik čija životna priča nije mnogo drugačija od njihove.

XS
SM
MD
LG