Linkovi

Svi američki predsednici sutra na ručku u Beloj kući


Sutra, 7. januara, svi bivši američki predsednici okupiće se u Beloj kući na ručku sa novoizabranim predsednikom Barakom Obamom. Ručak, koji se održava neposredno pred Obaminu inauguraciju, simbol je sistema uprave i vladavine zakona u Sjedinjenim Državama, navode eksperti. Bivši predsednici i tekući predsednik se inače najčešće okupljaju na predsedničkim sahranama.

Novoizabrani predsednik Barak Obama stigao je u Vašington 4. januara, spreman za istorijsku prekretnicu. Već sutradan je obavio uobičajene sastanke sa liderima Kongresa. Međutim, njegov predstojeći susret sa sadašnjim i bivšim predsednicima u Beloj kući nije toliko rutinski.

Predsednici se obično okupljaju na sahranama. Na komemoraciji u čast bivšeg predsednika Ronalda Regana 2004, tadašnji predsednik Džordž Buš bio je prisutan sa svoja dva prethodnika. Besedu je tom prilikom održao Bil Klinton, koji je Džordžu Bušu starijem uskratio reizbor 1992. godine.

Deset godina ranije, prilikom pomena bivšem predsedniku Ričardu Niksonu, Regan i drugi bivši predsednici pratili su tadašnjeg predsednika Bila Klintona koji je citirao stihove verskih pesama.

"Istina je da se od sitnica stvaraju razlike u životu. Ali u uzvišenim stvarima svi smo jedno", poručio je Klinton tada.

To je po svemu sudeći smisao ovakvih skupova. Bendžamin Ginzberg je direktor Centra za studije o američkom političkom sistemu na Univerzitetu Džons Hopkins.

"Ovaj ručak trebalo bi da pokaže, pored ostalog, da je naš sistem sačinjen od institucija i vladavine zakona, a ne pojedinaca", kaže on.

Veoma često tekući predsednik, kao na primer Ronald Regan 1981, pozove u društvo svog izbornog rivala – kao što je bio bivši predsednik Džimi Karter. Karter je prilikom komemoracije povodom smrti jednog stranog lidera, takođe u Belu kuću pozvao svog rivala i prethodnika Džeralda Forda. Mark Rom predaje političke nauke na Univerzitetu Džordžtaun.

"Iz tog mirnog i harmoničnog okupljanja pobednika i gubitnika proističe ta simbolična vrednost", ističe Rom.

Bivši predsednici se ponekad udruže radi promovisanja važnih stvari. Predsednici Ford, Karter i Džordž Buš stariji pružili su podršku Bilu Klintonu, koji je potpisao Sporazum o slobodnoj trgovini u Severnoj Americi, 1993. godine. Međutim, Barak Obama, je vodio izbornu kampanju koja je bila usmerana protiv politike predsednika Buša.

"Kada je novoizabrani predsednik Obama pobedio on je mogao da kaže: 'Ja nisam Buš i radiću drugačije'. Ne mogu da zamislim da će Obama na tom ručku nešto naučiti od predsednika Buša", kaže Mark Rom.

Pa ipak, čak je i Džordž Buš javno priznao istorijski značaj zakletve prvog afroameričkog predsednika, koju će Barak Obama položiti za dve nedelje.

XS
SM
MD
LG