Linkovi

Razgovori Rusije i Ukrajine o dostavi gasa biće nastavljeni u četvrtak


Ukrajina i Rusija izražavaju zabrinutost zbog sticanja reputacije nepouzdanog snabdevača energentima u jeku sve veće nestašice gasa u Evropi i međusobnih optužbi Kijeva i Moskve.

Ruski premijer Vladimir Putin naložio je u ponedeljak da se smanje isporuke gasa Ukrajini. Odluku je doneo nakon sastanka sa predsednikom državne energetske kompanije Gasprom, Aleksejom Milerom, koji je prenošen na televiziji.

U ranim jutarnijim satima u utorak bugarsko ministarstvo za privredu i energiju je saopštilo da su obustavljene isporuke, kao i transport gasa do Turske, Grčke i Makedonije. Ministarstvo je zakazalo hitan sastanak o situaciji u Bugarskoj. Češka Republika je saopštila da su isporuke smanjene za 75 odsto, dok su Austriji opale za 90 odsto. Tokom dana isporuke su obustavljene i Srbiji.

Evropska unija je saopštila da je prekid isporuka nekim od njenih članica „potpuno neprihvatljiv" i zatražila hitnu obnovu. snabdevanja. U Vašingtonu, portparol Državnog sekretarijata Šon Mekormak ponovio je isti stav. U razgovoru sa šefom Gasproma, Putin se založio za pouzdanost ruskih isporuka gasa svim kupcima, uključujući Gruziju, i zatražio od Milera da informiše Evropsku Uniju o nastojanjima Rusije da reši spor sa Ukrajinom.

Rusija namerava da uskrati više od 65 miliona kubnih metara zemnog gasa, za koji tvrdi da je ukraden od strane Ukrajine, što će nastaviti da čini sve dok traje ta krađa, dok Ukrajina tvrdi da su znatno smanjene isporuke gasa iz Rusije. Portparol ukrajinske kompanije Naftohas,u izjavi za Glas Amerike kaže da je kompanija zabrinuta zbog narušavanja ugleda Ukrajine na osnovu lažnih izveštaja ruskih medija. On takođe poriče da Ukrajina krade gas, tvrdeći da je zemlja prinuđena da prosleđuje Evropi više zemnog gasa nego što stiže iz Rusije.

Zemljanski kaže da je Ukrajina dostavila više od 82 miliona kubika gasa, što znači da zemlja sada troši sopstvene rezerve da bi zadovoljila tehničke uslove transporta ruskog gasa.

Ruski zvaničnici navode da će povećati isporuke Evropi putem alternativnog gasovoda kroz Belorusiju. Međutim, taj gasovod nema isti kapacitet kao ukrajinski sistem gasovoda, kojim se transportuje 80 odsto ruskih isporuka Zapadnoj Evropi. Miler i Zemljanski kažu da ni ruski ni ukrajinski potrošači nisu pogođeni sporom oko gasa, jer Rusija ima neograničene rezerve dok Ukrajina poseduje dovoljno rezervi.

Ukrajina i Rusija inače nisu potpisale ugovor o isporukama gasa za 2009. Kijev osporava ruske tvrdnje da poseduje važeći sporazum o transportu za ovu godinu. Ukrajina takođe osporava kaznu od 615 miliona dolara koju Moskva zahteva zbog navodnog zakašnjenja sa uplatom za isporuke gasa tokom novembra i decembra.

Rusija zahteva od Ukrajine da plati 450 dolara za hiljadu kubnih metara zemnog gasa u 2009. To je skoro dvostruko više u odnosu na cenu od 250 dolara koju je Moskva ponudila 31. decembra, kada su obe strane prekinule trgovinske pregovore. Predsednik ukrajinske kompanije za gas u četvrtak putuje u Moskvu u cilju obnavljanja pregovora.

XS
SM
MD
LG