Linkovi

Vujanović: Izbori neće promijeniti političku scenu u Crnoj Gori


Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u ekskluzivnom intervjuu za ''Glas Amerike'' rezimira učinke u protekloj godini, očekuje da će Crna Gora uspjeti da se izbori sa globalnom ekonomskom krizom i tvrdi da parlamentarni izbori neće izmijeniti raspored snaga na političkoj sceni.

Godina koja je iza nas, Filipu Vujanoviću donijela ja još jedan petogodišnji mandat na mjestu predsjednika Crne Gore. Za naš program, on je sumirao rezultate državne politike u 2008. godini, potencirajući aplikaciju za MAP, kao predvorje NATO-a i aplikaciju za članstvo u EU.

"Obje aplikacije su i priznanje našem putu ka evropskim i evro-atlanskim integracijama i iskaz povjerenja naših partnera u EU i NATO-u, ali i visoka odgovornosr države i ukupnog društva za dalje korake u ovim integracijama. Uvjeren sam da ćemo pokazati svoju odgovornost, da ćemo imati intenzivnu dinamiku pristupanja i da ćemo kroz to pristupanje opredijeliti i ono što je cilj: da dijelimo vrijednosti tih integracija i da, kroz to, povećamo ukupni kvalitet života naših građana", kazao je Vujanović.

Na pitanje šta su aduti, a šta problemi Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji i NATO-u, Vujanović nema dilemu:

"Najveći adut su nesumljivo privredni i ekonomski resursi koje Crna Gora ima i, uvjeren sam, već dobar nivo promocije tih resursa. Crna Gora izvjesno nudi sjajnu šansu za ekonomski razvoj, prije svega u sektoru usluga, u okviru sektora usluga u turizmu i siguran sam da smo tu infrastrukturu već podigli na nivo koji je zavidan sa veoma jasnom perspektivom unapređenja turističke ponude i uopšte ponude u sektoru usluga. Siguran sam da smo dobro promovisali ono što je ponuda Crne Gore i da smo animitrali investicioni ciklus u njegovom nastavku. Uvjeren sam da smo na atraktivnim lokacijama na jugu i sjeveru skrenuli pažnju brojnih investitora na to da se ovdje isplati ulagati. A investicije su svakako uslov razvoja", ističe crnogorski predsjednik.

Šta je slabost?

"Ne vidim da imamo slabosti koje bi mogle da naprave nekakvo usporavanje, ali svakako da postoji obaveza u svim prostorima da se intenzivira ono što je reformska-i sa aspekta standarda-očekivana učinkovitost Crne Gore u realizaciji onoga što treba postići. Dakle, mi imamo obavezu da dostižemo standarde maksimalnom dinamikom i da u toj dinamici obezbijedimo da Crna Gora ispuni uslove za integracije", smatra Vujanović.

Vlada je u susret globalnoj finansijskoj i ekonomskoj krizi preduzela niz mjera koje bi trebalo da reduciraju njene efekte, rekao je Vujanović i pojasnio:

"One su u opsegu onoga što su mjere i drugih država-SAD-a i EU, čija je Komisija, prihvatajući ono što je procesuirano u okviru predloga predsjednika Komisije gospodina Barosa prema Savjetu Evrope, napravila jasan opseg mjera koji je u suštini koordeiniran i prihvaćen od svih zemalja EU. Dakle, na sličan način i, vjerujem u primjerenom obimu, i mi smo obezbijedili niz mjera koje će osigurati što manju refleksiju globalne krize na Crnu Goru. One se odnose na smanjenje poreza i doprinosa, na eliminisanje državnih davanja iz derivata, osim PDV-a i akciza, na dalje i nove subvencije za potrošnju elektične energije, posebno za mala i srednja preduzeća, na stimulisanje predzetništva, garantovanje bankarskih depozita.Dakle, niz aktivnosti koje su već pokazale pozitivne rezultate i koje su iskazale odlučnost Crne Gore da se zaštiti od onoga što bi bile negativne posljedice globalne krize".

Godina koja je počela biće i godina parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Predsjednik Vujanović ne očekuje preraspodjelu snaga na političkoj sceni.

"Ne, ja sam uvjeren da će građani izabrati ono što je njihova najbolja budućnost i uvjeren sam da je ono što je realizacija državne politike iskazalo odgovoran odnos prema budućnosti Crne Gore. Konačno, postigli smo integracione ciljeve, na nivou maksimalnih očekivanja i najoptimističkijih prognoza.Ja se, naravno, nikada nijesam bavio partijskim prognozama sa pozicije predsjednika države i smatrao sam da to, naprosto, treba ostaviti onima koji učestvuju u političkom i partijskom životu. Ali, mogu da konstatujem ono što sam dužan kao predsjednik države-da su naši integracioni ciljevi ostvareni na nivou maksimalnih očekivanja, da smo ostvarili ekonomski ambijent koji je za svako uvažavanje i stvarili uslove da se poveća kvalitet života građana u Crnoj Gori", ističe predsjednik Crne Gore.

Predsjednika smo podsjetili da se ovih dana navršava 20 godina od kada ista stranka sa manjim izmjenama u imenu i personalnom sastavu vlada Crnom Gorom.

"Izbori su uvijek ispit povjerenja. U tom ispitu povjerenja, građani cijene i ono što je prethodno dostignuće i ispunjenje obaveza koje su preuzeli oni koji su na vlasti na sebe i iskazanog odnosa prema budućim obavezama. Svakako da je trajanje dokaz ozbiljnosti i odgovornosti onih koji traju, a jedini sudija budućnosti svake partije je volja građana", zaključio je Vujanović.


XS
SM
MD
LG