Linkovi

Vlade arapskih zemalja traže okončanje izraelske ofanzive


Vlade arapskih zemalja pozvale su Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da naredi okončanje izraelske ofanzive u pojasu Gaze.

Ministar inostranih poslova plaestinske uprave Rijad al-Malki je nakon sastanka iza zatvorenih vrata sa arapskim kolegama u Njujorku kazao da vlade planiraju da u Savjetu podnesu novi nacrt rezolucije kojom se traži stalni prekid vatre, dolazak posmatrača na granicu I međunarodnih snaga koje bi štitile civile. Generalni sekretar Svjetske organizacije, koji će se sa arapskim liderima sastati kasnije danas, takođe je zatražio hitan prekid izraelske kopnene ofanzive i izrazio negodovanje što savjet bezbjednosti ne može da postigne dogovor o ptezima koje treba preduzeti. Sjedinjene Države usprotivile su se ranijim pozivima za jednostrani prekid vatre. Odlazeći predsjednik Džordž Buš kazao je danas da razumije zelju Izraela da se odbrani I istakao da se prekidom vatre mora spriječiti Hamas da iz Gaze ispaljuje rakete na izraelsku teritoriju.

Izaslanici Evropske Unije takođe su zatražili okočanje borbenih operacije. Evropska delegacija, u kojoj je i visoki predstavnik za spoljnu politiku Havijer Solana, je tokom današnjeg susreta sa izraelskom ministarkom inostranih poslova Cipi Livni, zatražila prekid vatre. Livni je međutim odbacila pozive za pregovore o okončanju kampanje protiv Hamasa, ističući da njena zemlja ne može da postigne dogovor sa teroristima. Predstavnici Evropske Unije prethodno su u Egiptu razgovarali sa predsjednikom te zemlje Hosnijem Mubarakom, navodeći da je uloga Kaira ključna za postizanje primirja. Francuski predsjednik Nikola Sarkozi takođe je doputovao u region kako bi izdejstvovao prekid vatre. U međuvremenu, širom svijeta su nastavljeni protesti kojima se zahtijeva okončanje izraelskih ratnih operacija u Gazi.

XS
SM
MD
LG