Linkovi

Tojota privremeno obustavlja proizvodnju u nekim fabrikama


Japanski automobilski gigant Tojota saopštio je da će zbog smanjene prodaje biti primoran da zatvorti sve fabrike u Japanu u periodu od 11 dana.

Tojota je takodje navela da će obustaviti proizvodnju u četiri fabrike i osam pogona za proizvodnju delova u februaru i martu u pokušaju da smanji zalihe neprodatih automobila. Japanska kompanija se donedavno takmičila sa američkim Dženeral motorsom za poziciju vodećeg svetskog proizvodjača pre nego što je globalna finansijska kriza dovela do drastičnog pada prodaje. Prošlog meseca Tojota je saopštila da će poslovati sa gubitkom u tekućoj fiskalnoj godini po prvi put u preko 70 godina, dok je njena prodaja na domaćem tržištu opala na najniži nivo od 1974. godine.

Dženeral motors je u medjuvremenu saopštio da je prodaja njegovih vozila usporena i u Kini gde je protekle godine rasla po stopi od samo 6 odsto u poredjenju sa porastom od 19 odsto u 2007. Za to vreme, evropske autokompanije navode da plan francuske vlade za podsticanje prodaje automobila izgleda daje rezultate pošto je prodaja donekle porasla u decembru. Francuska vlada je ponudila bonus od 1300 dolara svakom ko zameni stari automobil za novo, ekonomičnije vozilo.

XS
SM
MD
LG