Linkovi

Demokrate očekuju usvajanje velikog ekonomskog plana u februaru


Lider većine u Predstavničkom domu Steni Hojer izjavio je da bi Kongres do početka sledećeg meseca mogao da izglasa ogromni paket mera za stimulaciju američke ekonomije.

U intervjuu za kablovsku TV mrežu Foks Njuz, Hojer je rekao da je malo verovatno da će plan biti spreman do 20. januara, kada novoizabrani predsednik Barak Obama zvanično stupa na dužnost. On je međutim dodao, da bi zakonodavci mogli da usvoje plan do kraja januara, tako da bi Senat morao da ga razmatra početkom februara, a predsednik Obama potpiše tada ili do sredine meseca.

Novoizabrani predsednik trebalo bi kasnije tokom nedelje da počne razgovore sa zakonodavcima u vezi plana za koji kaže da bi trebalo da stvori tri miliona novih radnih mesta. Obama je upozorio da ekonomisti predviđaju strmoglavi pad ekonomije ukoliko vlada ne preduzme brzu i smelu akciju. Novi, 111. saziv američkog Kongresa počinje sa radom u utorak, zajedno sa zakonodavcima izabranim u novembru.

U drugom intervjuu, za TV mrežu NBC, u emisiji "Meet the Press", lider demokratske većine u senatu Heri Rid rekao je da plan za stimulaciju ekonomije mora imati dvostranačku podršku. Mnogi republikanci su međutim izrazili zabrinutost u vezi sa obimnim planom novoizabranog predsednika Obame, za koji njegovi savetnici kažu da bi mogao da košta 775 milijardi dolara.

Obamina supruga Mišel i njihove dve ćerke uselile su se u luksuzni vašingtonsi hotel juče, a 15. januara planiraju da se prebace u rezidenciju za goste predsednika, pre nego što se 20. januara - posle inauguracije - usele u Belu kuću. Obamine ćerke polaze u školu sutra, a dolazak novoizabranog predsednika u prestonicu očekuje se do kraja dana.

XS
SM
MD
LG