Linkovi

Olimpijske igre u Pekingu obeležile sportsku 2008. godinu


Godina na izmaku, 2008. bila je uspešna za sport, kako u SAD, tako i širom sveta. U Americi, godina je počela šokantnom pobedom Njujork Džajantsa nad do tada neporaženim Nju Ingland Pejtriotsima u 52. Superboulu. Američki golfer Tajger Vuds osvojio je Ju-Es Open uprkos povredi, dok je Španac Rafael Nadal preuzeo prvo mesto na svetskoj rang-listi tenisera. Na Olimpijskim igrama u Pekingu, u avgustu, plivač Majkl Felps ušao je u istoriju osvojivši osam zlatnih medalja, jednu više nego njegov sunarodnik Mark Špic 1972. Istovremeno, sprinter sa Jamajke, Jusein Bolt srušio je svetske rekorde i na 100 i 200 metara.

Spektakularno otvaranje i zatvaranje Olimpijskih igrara održani su na Nacionalnom stadionu u pekingu, poznatijem kao „Ptičije gnezdo“. Međutim, istorijski trenutak koji nam je priredio Majkl Felps odigrao se u Nacionalnom kompleksu za sportove u vodi, poznatijem kao – „Vodena kocka“.

"Pre svega, rekordi postoje da bi se rušili, bez obzira koliko su veliki. Svako može da uradi ono što naumi“, rekao je Felps.

Izvanredne nastupe u Pekingu imao je i sprinter Jusein Bolt sa Jamajke. Momak sa nadimkom „munja“ voleo je da privlači pažnju.

„Ja nastupam za ljude, i oni to vole. Zato nije ni važno šta zvaničnici misle, jer ja nastupam za ljude, koji dolaze da me vide kako trčim za njih“, pričao je Bolt.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog proglasio je Igre u Pekingu - uspešnim.

„Tokom Igara, Kina je bila pod lupom celog sveta. Ona se otvorila prema svetu. Svet je upoznao Kinu, a Kina je upoznala svet“, poručio je Rog.

Na vrhu svetske rang-liste, došlo je do promene i kod teniserki i kod tenisera. Specijalista za šljaku, Rafael Nadal zamenio je Švajcarca Rožea Federera na mestu broj jedan. Španac je ponovio osvojio Rolan Garos, ali ovog puta i svoj prvi Vimbldon, a potom i zlatnu olimpijsku medalju.

U prvoj polovini godine, Belgijanka Žastin Enan šokirala je teniski svet povlačenjem. Godinu je na prvom mestu završila srpska teniserka Jelena Janković.

Na vrhu liste najboljih golfera sveta ostao je Tajger Vuds, uprkos činjenici da je posle pobede na Ju-Es Openu u junu, morao na operaciju kolena i nije igrao posle toga.

Treću godinu zaredom najbolja golferka sveta je Meksikanka Lorena Očoa, dok se nekada prvoplasirana na svetskoj rang-listi, Šveđanka Anika Sorenstam povukla, jer je odlučila da se uda i osnuje porodicu.

U fudbalu, Španija je postala tek druga zamlja u istoriji, koja je pobedila u svim svojim mečevima grupne faze, na putu do titule prvaka Evrope. U finalu, u Beču, Španija je pobedila Nemačku – 1:0, golom napadača Liverpula Fernada Toresa.

Sezona američkog fudbala završena je uzbudljivim Superboulom. Kvoterbek Njujork Džajantsa Ilaj Mening bacio je „tač-daun“ pas samo 35 sekundi pre kraja i tako naneo prvi poraz Nju Ingland Pejtriotsima – 17:14.

U finalu NBA plej-ofa sastali su se stari rivali. Boston je na kraju ipak pobedio Los Anđeles Lejkerse, koje je predvodio MVP lige – Kobi Brajant. Bilo je 4-2 u seriji za Seltikse.

Dvadeset-trogodišnji Britanac Luis Hamilton, postao je najmlađi svetski šampion u istoriji Formule 1.

Tampa Bej Rejsi imali su najgori skor u američkoj bejzbol ligi (MLB) u 2007, da bi u 2008. stigli do borbe za titulu. Međutim, bajka se tu završila, jer su ih zaustavili Filadelfija Filis. Bilo je 4-1 za Filise, kojima je to tek druga titula u istoriji.

Na kraju, u hokeju na ledu, Detroit Red Vings su osvojili 11. Stenli Kup, pobedom nad Pitsburg Pengvinsima – 4:2.

XS
SM
MD
LG